Lars Roberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lars Roberg
Narození4. ledna 1664
Stockholm Švédsko (Kraj Stockholm)
Úmrtí21. května 1742
Uppsala Švédsko (Kraj Uppsala)
Příčina úmrtíStarost
NárodnostŠvědska
ZeměŠvédsko
Alma materUppsalská Univerzita Univerzita v Leidenu
Povolánífyziolog
ZaměstnavatelUppsalská univerzita
Znám jakofyziolog
RodičeDaniel Roberg a Ingrid Meinichov
PříbuzníBrigitta Roberg, Daniel Roberg (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lars Roberg (24. ledna 1664, Stockholm21. května 1742, Uppsala) byl švédský lékař a vědecký pracovník, zakladatel univerzitní nemocnice v Uppsale, kreslíř a rytec mědirytin. Po čtyři po sobě jdoucí období byl také rektorem univerzity v Uppsale.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Lars Roberg byl synem dvorního lékárníka Daniela Roberga a Ingrid Meinichové. Nejprve studoval na univerzitě v Uppsale a poté získal doktorát z medicíny na univerzitě v Leidenu. Kolem roku 1690 se vrátil do Švédska, kde přednášel anatomii, získal uznání a v roce 1697 byl jmenován profesorem.

Mezi četné zásluhy Larse Roberga o vědu patřilo jednak založení polikliniky, jednak otevření lazaretu v Oxenstiernska huset v Riddartorgetu, který fungoval jako univerzitní klinika a byl nazýván Nosocomium academicum, kde ho vystřídal Nils Rosén von Rosenstein. Z této ošetřovny se později stala univerzitní nemocnice v Uppsale.

Lars Roberg patřil k učitelům a oblíbencům Carla Linného, neboť vlastnil rozsáhlou knihovnu. Jeho vědecké úspěchy se týkaly zoologie, botaniky a také humanitních oborů. Vytvořil také několik slavných dřevorytů pro Stříbrnou bibli (Codex argenteus). Portrét Larse Roberga namalovaný Castenem Rönnowem se dnes nachází na univerzitě v Uppsale.

Byl jedním z prvních členů Švédské královské akademie věd po jejím vzniku. Roberg začal kreslit již v mládí a dostával také soukromé lekce od některých umělců. Zanechal po sobě rozsáhlou produkci kreslených postaviček, krajinek a vědeckých ilustrací. Jeho kresba stříbrného dolu Sala v řezu je zařazena do třetího dílu Acta literaria Svecia, vydaného v roce 1720.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]