Landrich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Landrich
Narození6. století
Úmrtí613
Povolánípolitik
PříbuzníGundoland[1] (sourozenec)
Funkcemajordomus (Neustrie; 604–613)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Landrich či Landerich, francouzsky Landry (6. století?613) byl v letech 604 až 613 franský majordomus královského paláce v Neustrii.[2] Vita Aldegundis jmenuje Gundelandi a Landerici jako avunculorum beata virgo Aldegundis, což by mohlo znamenat, že Landerich a Gundoland byli bratři a strýci svaté Aldegundy,[3][4] i když jsou možné i jiné výklady. Hlavním zdrojem informací o jeho životě je Fredegarova kronika a Liber Historiae Francorum.[5]

Landrich byl během svého života zastáncem královny Fredegundy v jejím konfliktu s královnou Brunhildou. V Brinnacum villam bojoval na její straně proti Childebertovi II., brzy po jeho jmenování králem v Burgundsku v roce 592.

V roce 604 je poprvé zmíněn jako majordomus v Neustrii. Fredegarova kronika zmiňuje, že v devátém roce vlády krále Theudericha II.,[3] tedy v roce 604 byl Landrich Chlotharem II. vyslán společně s Merovechem, Chlotharovým synem, aby zaútočil na Bertoalda, burgundského majordoma.[6] V souboji byl Bertoald poražen a dal se na útěk do Orléans, kam ho Landrich pronásledoval a obklíčil,[7] čímž ale porušil mírovou smlouvu s Theuderichem II. Ten se vydal Bertoaldovi o Vánocích roku 604 na pomoc a v bitvě u Étampes se střetl s vojsky Merovecha a Landricha.[7] S pomocí Bertoalda oba protivníky porazil a dobyl Paříž. Merovech byl zajat, zatímco Landrichovi se podařilo uniknout[3] a při útěku majordoma Bertoalda zavraždit. Později Liber Historiae Francorum jmenuje Gundolanda jako nástupce Landricha - maiorum domus in aula regis.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Landric na anglické Wikipedii.

  1. Charles Cawley: Medieval Lands. Dostupné online. [cit. 2016-02-23].
  2. CHATHAIN, Proinseas Ni; RICHTER, Michael; PICARD, Jean-Michel. Ogma: Essays in Celtic Studies in Honour of Próinséas Ní Chatháin. [s.l.]: Four Courts Dostupné online. ISBN 978-1-85182-671-1. (anglicky) 
  3. a b c CAWLEY, Charles. Maiores Domus of the kingdom of Neustria [online]. [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Bibliotheque historique de la France, contenant le catalogue des ouvrages, imprimés & manuscrits, qui traitent de l'histoire de ce royaume, ou qui y ont rapport; avec des notes critiques et historiques: par Jacques Le Long, ... Tome premier [-cinquième]: Tome Premier. 1. Národní knihovna v Neapoli: Biblioteca Provinciale, Ufficio topografico Dostupné online. (francouzsky) 
  5. DAHN, Felix. Die Könige der Germanen: Die Franken unter den Merovingen. 1.-3. Abt. 1894-95. [s.l.]: E. A. Fleischmann Dostupné online. S. 78. (německy) 
  6. Fredegarova kronika XXV. a XXVI.. [s.l.]: Monum. Germ. Script. r. Meroving. II, 127 Dostupné online. (latinsky) 
  7. a b VENNING, Timothy. A Chronology of Early Medieval Western Europe: 450–1066. [s.l.]: Routledge Dostupné online. ISBN 978-1-351-58916-1. (anglicky) 
Předchůdce:
Mummolin
majordomus Neustrie
604613
Nástupce:
Gundoland