Kuratela americká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKuratela americká
alternativní popis obrázku chybí
Kuratela americká
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řáddileniotvaré (Dilleniales)
Čeleďdileniovité (Dilleniaceae)
Rodkuratela (Curatella)
Binomické jméno
Curatella americana
L., 1759
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Věkovitý strom v brazilské oblasti Mato Grosso

Kuratela americká (Curatella americana) je druh rostliny z čeledi dileniovité a jediný druh rodu kuratela. Je to pokroucená dřevina s jednoduchými, tuhými, na omak drsnými listy. Květy jsou bílé, s mnoha tyčinkami. Plodem je tobolka. Semena mají nápadný bílý míšek. Je to jedna z nejběžnějších dřevin savan Latinské Ameriky.

Kuratela má lokálně poměrně mnohostranné využití. Používá se v domorodé medicíně, listy slouží jako náhrada brusného papíru, borka k barvení. Plody jsou jedlé. Dřevo je velmi trvanlivé a obtížně opracovatelné. Má spíše lokální význam. Používá se také jako palivo a k výrobě dřevěného uhlí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kuratela americká je keř nebo malý strom, dorůstající výšky do 16 metrů. Kmen bývá krátký, pokroucený a často zakrslý, s tlustou šedohnědou borkou. Může dosáhnout tloušťky až 50 cm. V odění jsou přítomné hvězdovité trichomy. Listy jsou jednoduché, střídavé, kožovité, eliptické až vejčitě eliptické, 18 až 30 cm dlouhé a 5 až 15 cm široké, se zubatě zvlněným okrajem, se zpeřenou žilnatinou. Listy jsou na omak drsné vlivem přítomnosti křemičitých tělísek v epidermis. Palisty chybějí. Řapík je částečně křídlatý, 1 až 1,5 cm dlouhý. Květy jsou oboupohlavné, stopkaté, v úžlabních latovitých květenstvích. Kalich je vytrvalý, složený ze 4 (3 až 5) pýřitých, volných lístků. Koruna je bílá, opadavá, tvořená 3 nebo 4 volnými korunními lístky. Tyčinek je mnoho a jsou volné. Gyneceum je tvořeno 2 asi do poloviny srostlými plodolisty. Plodem je tobolka. Semena jsou obalena nápadným bílým míškem.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen v tropické Americe od Mexika po jižní Brazílii a Bolívii a vyskytuje se také na Karibských ostrovech. Je to charakteristická dřevina latinskoamerických savan. Roste v rozptýlených, řídkých porostech, často pospolu s druhy Byrsonima crassifolia z čeledi malpígiovité a Bowdichia virgilioides z čeledi bobovité.[3][4]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Květy kurately navštěvují zejména různé včely.[5] Plody mají z vnitřní strany jasně šarlatovou slupku, semena jsou černá a obklopená bílým míškem. Plody pravděpodobně lákají ptáky, kteří konzumují míšek a rozšiřují semena.[3]

Obsahové látky a jedovatost[editovat | editovat zdroj]

Rostlina obsahuje poměrně širokou paletu látek, zahrnující flavonoidy, terpeny, saponiny, fenolické a steroidní sloučeniny.[6] Žláznaté chlupy na plodech obsahují alergenní látky, které mohou u citlivých osob způsobit silnou dermatitidu.[7]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Kuratela je pomalu rostoucí, světlomilná dřevina, velmi odolná vůči suchu. Je pěstována zejména ve Střední Americe jako okrasný strom. Přírodní populace jsou vyhledávány jako zdroj jedlých plodů, semena se používají k aromatizaci čokolády.[7] Borka kurately má sedativní a antiseptický účinek. Odvar se používá zevně na vředy a zranění, vnitřně při žloutence. Nálev z listů slouží jako adstringens.[7][8][9]

Jádrové dřevo je rezavě hnědé, velmi trvanlivé, středně tvrdé až tvrdé, obtížně opracovatelné. Špatně se leští. Používá se spíše lokálně např. na kůly ohrad, k výrobě nábytku ap. Slouží také jako palivo a k výrobě dřevěného uhlí. Borka se používá k barvení. Drsné listy slouží jako náhrada brusného papíru např. při povrchových úpravách a leštění výrobků ze dřeva či kovu.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-04].
  2. BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. IV). Missouri: Timber Press, 1998. ISBN 0-915279-52-5. (anglicky) 
  3. a b c KUBITZKI, K. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 9. Berlin: Springer, 2007. ISBN 3-540-32214-0. (anglicky) 
  4. SUTTLE, J.M.; REYNOLDS, S.G.; BATELLO, C. Grasslands of the world. Rome: FAO, 2005. Dostupné online. ISBN 92-5-105337-5. (anglicky) 
  5. RECH, André R.; OLLERTON, Jeff; SAZIMA, Marlies. Reproductive biogeography of Curatella americana in Brazil.. 64º Congresso Nacional de Botânica. 2013, čís. 64. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-08-05.  Archivováno 5. 8. 2018 na Wayback Machine.
  6. ALEXANDRE-MOREIRA, M.S. et al. Studies on the anti-inflammatory and analgesic activity of Curatella americana L.. Journal of Ethnopharmacology. 1999, čís. 67. 
  7. a b c d FERN, Ken. Useful tropical plants. Curatella americana. [online]. 2018. Dostupné online. (anglicky) 
  8. QUATTROCCHI, Umberto. World dictionary of medicinal and poisonous plants. [s.l.]: CRC Press, 2012. ISBN 978-1-4822-5064-0. (anglicky) 
  9. GRANDTNER, M.M.; CHEVRETTE, Julien. Dictionary of trees. Volume 2. South America. [s.l.]: Elsevier, 2014. ISBN 978-0-12-396490-8. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]