Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Nový Bor)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
v Novém Boru
Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru
Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie
v Novém Boru
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
OkresČeská Lípa
ObecNový Bor
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátčeskolipský
Farnostděkanství Nový Bor
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
o Noci kostelů
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Datum posvěcení15. srpna 1792
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1786-1792
Specifikace
Stavební materiálkámen, cihly a zdivo
Další informace
AdresaNový Bor, náměstí Míru
Ulicenám. Míru
Kód památky40789/5-3166 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie je centrem katolického církevního života v městě Nový Bor na Českolipsku. Stojí na rozhraní náměstí Míru a Sloupské ulice, ve které se nachází budova farního úřadu. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie a architektonická podoba kostela[editovat | editovat zdroj]

Kostel městečka původně nazvaného Haida se začal budovat roku 1786 děčínským stavitelem Koschem. Kostel byl vysvěcen dne 15. srpna 1792 a udělen mu titul děkanského. Fara se tedy stala děkanstvím.

Barokní kostel se skládá z okrouhlé lodi a polokruhového presbytáře, k němuž přiléhá dvojice patrových přístavků. Půlkruhově zakončený presbytář je sklenutý plackou, v závěru pak konchou s lunetami. Klasicistní vybavení pochází z konce 19. století. V kostele se nachází hodnotné zařízení skládající se z hlavního oltáře, dvojice bočních oltářů, dále je zde kazatelna přístupná ze zákristie a slohově jednotné lavice pro věřící. Varhany pochází z pražského kostela sv. Karla Boromejského, zrušeného Josefem II. Po stranách hlavního oltáře jsou sochy Božského Srdce Páně a Panny Marie. Socha Panny Marie je nejstarší chráněná památka ve městě. Kostelní věž je vysoká 60 metrů.[zdroj?] Je zde starobylý, dodnes funkční zvon z roku 1607.[2]

Ve 2. polovici 20. století byla provedena úprava liturgického prostoru v duchu reforem, které vyhlásil Druhý vatikánský koncil. Oltářní stůl je mramorový monumentální a prostý, vzhledem se příliš nelišící od jednoduchého kvádru. V oltářním stole je zapuštěna kazeta s ostatky svatých, což je zvyk, vycházející z tradice církve (zvyk je připomenutím pronásledování prvotní církve, kdy se bohoslužby konaly tajně v katakombách a za oltáře sloužily rakve s těly mučedníků). Nicméně dnes už není uložení ostatků do oltáře pravidlem.

Farnost[editovat | editovat zdroj]

Novoborská farnost je součástí litoměřické diecéze (českolipský vikariát). Farnost je vedle České Lípy nábožensky nejživější farností českolipského vikariátu. Většinu dní v týdnu jsou slaveny farní bohoslužby, k nimž se vedle kostela věřící scházejí i v kapli sv. Josefa v budově fary.

Současným duchovním správcem farnosti je člen kongregace Salesiánů Dona Bosca (SDB), P. Josef Pavlas SDB, který vedle farnosti Nový Bor spravuje i farnosti Skalice u České Lípy a Sloup v Čechách. Ve farnosti je též skupina mládeže, což není v podmínkách litoměřické diecéze na malých městech rozhodně pravidlem.

Kostel byl zapojen do akce Noc kostelů 24. května 2013 s bohatým kulturním programem a jeho prohlídkou.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-11-22]. Identifikátor záznamu 152870 : Kostel Nanebevzetí P.Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b Noc kostelů. [s.l.]: Biskupství litoměřické, 2013. Kapitola Nový Bor, kostel Nanebevzetí Panny Marie, s. 61. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]