Kosmonaut z Čech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Kosmonauti českého původu.
O filmové adaptaci románu pojednává článek Kosmonaut z Čech (film).
Kosmonaut z Čech
AutorJaroslav Kalfař
Původní názevSpaceman of Bohemia
PřekladatelVeronika Volhejnová
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrvědecká fikce
VydavatelLittle, Brown and Co.
Datum vydání7. března 2017
Český vydavatelPlus
Česky vydáno2017
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kosmonaut z Čech (anglicky Spaceman of Bohemia) je sci-fi román Jaroslava Kalfaře, spisovatele českého původu žijícího dlouhodobě ve Spojených státech. Kalfař napsal román v angličtině a poprvé byl vydán v USA roku 2017; v Česku vyšla kniha později téhož roku, když už slavila úspěchy v zahraničí. Český překlad obstarala Veronika Volhejnová.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Román vypráví příběh Jakuba Procházky, českého kosmonauta, který jako jediný člen kosmické rakety letí prozkoumat podivný oblak mezi Zemí a Venuší; při cestě zjistí, že s ním v raketě cestuje mimozemský pavouk.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Zpracování ve formě audioknihy připravilo v roce 2017 vydavatelství OneHotBook. Příběh namluvil Petr Jeništa, ve vedlejších rolích vystupují Veronika Khek Kubařová a Vasil Fridrich.

V říjnu 2020 bylo oznámeno, že pro Netflix bude natočena filmová adaptace románu v hlavní roli s Adamem Sandlerem a Carey Mulliganovou.[1] Snímek Kosmonaut z Čech byl světu představen na únorovém Berlinale roku 2024, na platformě Netflix jej diváci mohli shlédnout koncem téhož měsíce.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Adam Sandler natáčí v Praze film na motivy české knihy. www.msn.com [online]. [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. 
  2. MÍŠKOVÁ, Věra. Divný Kosmonaut z Čech na Netflixu. Kultura. Právo. Praha: Borgis, 29. únor 2024, roč. 34, č. 51, s. 16. Recenze. Hodnocení 45 %. Dostupné online. ISSN 1211-2119.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]