Knihovna kláštera svatého Havla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Sankt Gallen
Světové dědictví UNESCO
Knihovna svatého Havla
Knihovna svatého Havla
Smluvní státŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iv
Odkaz268 (anglicky)
OblastEvropa a severní Amerika
Zařazení do seznamu
Zařazení1983 (7. zasedání)

Knihovna kláštera svatého Havla, (francouzsky bibliothèque de l'abbaye de Saint-Gall, německy St. Gallen Stiftsbibliothek) založená v 9. století, je jednou z nejvýznamnějších a nejstarších klášterních knihoven na světě. Je součástí kláštera svatého Havla (založen v 7. století), ve Svatém Havlu ve Švýcarsku. Knihovna a klášter byly mezi prvními lokalitami po celém světě, které se staly součástí světového dědictví UNESCO, a to již v roce 1983 jako „dokonalý příklad velkého karolinského kláštera“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tato bendiktinská knihovna byla založena opatem Waldem z Reichenau (740-814) a řadí se mezi nejstarší a nejvýznamnější knihovny světa a jedno z nejvýznamnějších skriptorií (centrum středověkého písemnictví, vzdělanosti a iluminace) s více než 160 000 knih. Z nich je přibližně 2 100 rukopisů z 8. - 15. století, asi 1 650 inkunabulí a množství kodexů, starých knih a tištěných listin.

V 9. – 11. století byla schola opatství jednou z nevýznamnějších církevních, uměleckých škol a center všeobecného vzdělání ve středověku.

Současný hlavní sál knihovny byl vystavěn v letech 17581767 pod vedením knížete-opata Celestýna II. Guggera ze Staudachu (1740-1767), podle návrhu architekta Petera Thumbabarokním slohurokokovou výzdobou. Nad hlavním portálem je nápis Psychés iatreion ("lékárna duše" ve staré řečtině).

Téměř 400 rukopisů je v současnosti dostupných v elektronické knihovna numérique na internetu na stránkách „Codices Electronici Sangallenses (CESG)“ (viz sekce Externí odkazy).

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]