Kjóiči Mori

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kjóiči Mori
NarozeníČičidžima
JaponskoJaponsko Japonsko
Státní příslušnostJaponsko
Národnostjaponská
PracovištěOgasawarské sdružení pro pozorování velryb
Oboryzoolog, specializace na vorvaně
Známý díkypořízení prvních záběrů živé krakatice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kjóiči Mori (japonsky 森 恭) je japonský mořský zoolog, který se specializuje na výzkum vorvaňů. Asistoval Cunemimu Kuboderovi na projektu pořízení fotografií a filmových záběrů krakatice obrovské.[1] Je členem Ogasawarského sdružení pro pozorování velryb a specializuje se na pozorování vorvaňů.

Koncem roku 2002 přijel Kjóiči Mori na jeden z Boninských ostrovů, Čičidžimu, s úmyslem nafilmovat živou krakatici v jejím přirozeném prostředí. Kjóiči, který se na ostrově narodil, byl dobře obeznámen s chováním místní populace vorvaňů, kteří se krakaticemi živí. Na základě pozorování vorvaňů dokázal určit oblast pravděpodobného výskytu krakatic. Spolu s C. Kuboderou z Národního přírodovědeckého muzea se pak na vytyčené místo vydali a 30. září 2004 se jim podařilo krakatici vyfotografovat.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kyoichi Mori na anglické Wikipedii.

  1. URBAN, Zdeněk. Podmorská kamera ulovila prízrak hlbín [online]. Bratislava: Denník SME, 2005-10-06 [cit. 2015-04-23]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. KUBODERA, Tsunemi; MORI, Kyoichi. First-ever observations of a live giant squid in the wild [online]. Royal Society Publishing, 2005-09-29 [cit. 2015-04-22]. Dostupné online. (anglicky)