Kirkpatrickův model

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schematické znázornění Kirkpatrickova modelu

Kirkpatrickův model (nazýván také jako čtyřúrovňový model hodnocení vzdělávání) je systémem hodnocení vzdělávání zaměstnanců.[1]

Principy hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Byl vytvořen Donaldem Kirkpatrickem v padesátých letech dvacátého století. Na začátku stojí otázka: „Vzhledem k analýze vzdělávacích potřeb, jaké chování by mělo být tréninkem změněno tak, aby bylo dosaženo cíle?“ Tyto cíle představují důležité vstupy při realizaci tréninku a zároveň jsou důležitým zdrojem při evaluaci. Jedná se o čtyři oblasti, ve kterých by po absolvovaném vzdělávání mělo dojít ke změně:

  1. Reakce vypovídají o tom, jak účastníci afektivně hodnotí trénink, zda jsou s ním spokojeni a zda jej subjektivně vnímají jako užitečný.
  2. Učení zjišťuje, zda účastníci tréninku opravdu porozuměli, jestli byli obohaceni o nové vědomosti, dovednosti (osvojili-li si nové chování) a nabyly tak na jejich základě nových kompetencí. Soustředí se nejenom na aktuálně nabité vědomosti, ale také na to, jak si je účastníci udrželi v čase.
  3. Chování popisuje, zda účastníci opravdu shledávají nabyté vědomosti a dovednosti užitečné a použijí-li je tedy ve své praxi, tj. dojde ke změně chování.
  4. Výsledky přímo popisují dopad daného kurzu na výsledky firmy. Může jít o zvýšení produktivity zaměstnanců nebo třeba snížení potřebného času na vyřešení určitých úkolů na pracovišti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kirckpatrickův model [online]. Seduo magazín, 2023-01-15. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kirkpatrick, D. (1996). Revisiting Kirkpatrick’s four-level-model. Training & Development, 1, 54–57.
  • Kirkpatrick, D. L., & Craig, R. L. (1967). Evaluation of training. Evaluation of Short-Term training in Rehabilitation. Monograph, (3), 35–56.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • KURT, Serhat, Dr. Kirkpatrick Model: Four Levels of Learning Evaluation [online]. 2016-10-24, rev. 2018-09-06 [cit. 2023-07-29]. (Kirkpatrickův model: Čtyři úrovně hodnocení výuky). Dostupné online. (angličtina) 
  • MCPHEAT, Sean. The Kirkpatrick Model of Evaluation Explained [online]. 2018-04-10, rev. 2022-02-07 [cit. 2023-07-29]. (Vysvětlení Kirkpatrickova modelu hodnocení). Dostupné online. (angličtina)