Katherine Pancolová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katherine Pancolová
Narození22. října 1954 (69 let)
Casablanca
Povolánínovinářka a spisovatelka
Alma materUniverzita Paříž X
Oceněnídůstojník Řádu umění a literatury (2012)
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katherine Pancolová (* 22. října 1954 Casablanca) je spisovatelka žijící ve Francii.

Život[editovat | editovat zdroj]

Katherine Pancolová se narodila se v Maroku, ale později se s rodiči odstěhovala do Francie. Zde po maturitě vystudovala literaturu, pracovala jako učitelka latiny a francouzštiny, a poté se začala zabývat žurnalistikou (pracovala pro Paris-Match a Cosmopolitan). Hodně cestovala, natáčela rozhovory se známými politickými osobnostmi i filmovými hvězdami.

V roce 2007 obdržela ocenění Nejlepší autor 2007 nakladatelství Gorodets Publishing v Moskvě. Její romány se zaměřují na osudy obyčejných lidí, často inspirované vlastním životem autorčiným.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Po svém prvním úspěšném románu Nejprve já (1979) se přestěhovala do New Yorku, kde se rozhodla studovat scenáristiku a tvůrčí psaní na Columbia University. Z tohoto období pochází tituly Barbarka (1981), Tak třeba Scarlette (1985) a Krutí muži neběhají po ulicích (1990). Zážitky z cest se promítly do románové trilogie o Joséphine Cortèsové a jejích dvou dcerách Hortense a Zoe. Do češtiny byl prozatím přeložen první svazek, Žluté oči krokodýlů. Další dva díly Pomalý tanec želv a V pondělí jsou veverky v Central Parku smutné zatím v českém znění nejsou dostupné.

Je autorkou biografie Tvář za obrazem. Jackie Kennedyová 1929–1994 (1999), kterou v překladu Terezy Horvátové vydala Mladá fronta.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]