Karma (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karma
Карма
Karma – znak
znak
Karma – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+3
StátBěloruskoBělorusko Bělorusko
OblastHomelská
RajónKarmjanský
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel7 837 (2024)[1]
Správa
Označení vozidel3
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karma (bělorusky Карма, rusky Корма) je běloruské sídlo městského typu, které leží na řece Sož na soutoku s řekou Karmjanka. Je administrativní centrem Karmjanského rajónu Homelské oblasti. Nachází se 110 km severně od města Homel a 55 km od vlakového nádraží Rahačoŭ (na lince MohylevŽlobin). Je propojeno silnicí s Čačerskem a dálnicí Babrujsk — Kryčaŭ a HomelMohylev.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o osadě se vztahuje k roku 1691, avšak výsledky archeologických výzkumů naznačují, že lidé se v povodí řeky Sož usídlili již mnohem dříve.

V 17. století bylo město součástí Rečyckého povětu Minského vojvodství velkoknížectví Litevského. Po prvním rozdělení Polska v roce 1772 se stalo součástí Ruské říše a bylo centrem farnosti Rečyckého povětu Minské gubernie ve vlastnictví rodiny Vikovských.

V provozu byla cihelna a v roce 1826 zde žilo 926 obyvatel. Od roku 1847 byla centrem Kormjanské farnosti, která zahrnovala 58 vesnic. Na konci 19. století zde bylo už 200 domů a 2649 obyvatel, z nichž většina populace byla židovská.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Численность населения на 1 января 2024 г. и среднегодовая численность населения за 2023 год по Республике Беларусь в разрезе областей, районов, городов, поселков городского типа. National Statistical Committee of the Republic of Belarus. 28. března 2024. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]