Kaple blahoslaveného císaře Karla (Hořovičky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple blahoslaveného císaře Karla I.
u Hořoviček
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresRakovník
ObecHořovičky
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
Vikariátrakovnický
FarnostŘímskokatolická farnost Petrovice u Rakovníka
Statuskaple
ZasvěceníKarel I.
Datum posvěcení13. března 2012
SvětitelVáclav Kružík
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Typ stavbyvýklenková kaple
Další informace
AdresaHořovičky, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple blahoslaveného císaře Karla I. u Hořoviček je malá výklenková kaple stojící na území obce Hořovičky v okrese Rakovník. Vznikla rekonstrukcí a znovuvysvěcením zchátralé kaple neznámého zasvěcení v roce 2012.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Kaplička stojí na kraji lesa u staré lesní cesty spojující vesnice Hokov (část obce Hořovičky) a Děkov. Zároveň se nachází asi 50 metrů od silnice I/6, z níž je dobře viditelná.

Kaplička se nachází na pozemku obce Hořovičky, v katastrálním území Hokov, ale není zapsána v katastru nemovitostí.[1]

V těsné blízkosti kapličky je plánována trasa dálnice D6.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaplička byla vystavěna v pozdně barokním slohu[2], rok stavby ani původní zasvěcení kapličky není známo. Dlouhá desetiletí byla v dezolátním stavu, měla rozpadlou střechu a chybějící omítku.

Obec Hořovičky opravu kapličky neplánovala z důvodu chybějících finančních prostředků a polohy v trase chystané dálnice. V roce 2010 si kapličku jako velmi ohroženou vytipovala občanská sdružení Kapličky Koruny české a Regula Pragensis a během následujících let ji opravila – průběh rekonstrukce vedl architekt Jan Bárta, který se opravami kapliček dlouhodobě zabývá. Zdivo kaple bylo staticky zajištěno a následovaly štukatérské práce, kdy byly obnoveny profily na štítu a kaplička opatřena novou vápennou omítkou.[3]

Vzhledem k tomu, že původní zasvěcení kapličky nebylo známé, iniciátoři rekonstrukce rozhodli o novém zasvěcení blahoslavenému Karlovi I.

Kapličku slavnostně vysvětil 31. března 2012 Václav Kružík, farář z Petrovic u Rakovníka. Obřadu se zúčastnil Sbor rakovnických ostrostřelců, příslušníci vojenských jednotek Klubu Vojenské historie v Rakovníku a Svaz c. k. vojenských vysloužilců zemí Koruny české.[2]

Podle starosty Hořoviček Ivana Fidese uskutečněná rekonstrukce kapličku zachránila, neboť při výstavbě dálnice se bude muset počítat s jejím zachováním, ať už v současné poloze nebo přesunuté.[3]

Podle informací z března 2023 dojde v souvislosti se stavbou dálnice D6 k přesunu kapličky přibližně o 20 metrů od stávající polohy. Umístěna bude na nové betonové desce o rozměrech 3,8 × 2,7 metru se štěrkopískovým podsypem.[4]

Výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Výklenek kapličky je vymalován modrou barvou a nenese žádnou figurální výzdobu, pouze nápis připomínající Karla I., rakouského císaře a českého krále:

 +BEATUS+
 
 +CAROLUS PRIMUS+
 
 +HABSB+
 +LOTHRING+
 +IMP+AUSTR+
 +REX BOHEM+

Červeně je vyznačen chronogram MMXII – tedy letopočet obnovy, 2012.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kaplička blahoslaveného Karla I. [online]. [cit. 2018-06-20]. Dostupné online. 
  2. a b BÁBÍČKOVÁ, Jana. Beatifikační proces císaře Karla I.. , 2015 [cit. 2018-06-20]. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze; Katolická teologická fakulta; Ústav dějin křesťanského umění. Vedoucí práce Prof. PhDr. Zdeněk Beneš, CSc.. s. 46. Dostupné online.
  3. a b HOBLÍKOVÁ, Šárka. Ruina zmizela. Opravená kaplička svítí daleko do kraje. Rakovnický deník. 2012-04-04. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-06-23. 
  4. Kvůli stavbě se přemístí kaplička. Dálnice D6 [online]. [cit. 2023-03-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]