Kalich (rybník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalich
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajKraj Vysočina
OkresPelhřimov
ObecKamenice nad Lipou
Kalich
Kalich
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Roknejpozději 15. století
Rozloha10 ha
Parametry – hráz
Kóta565 m n. m.
Délkacca 200 m
Ostatní
Typrybník
Nadm. výška565 m n. m.
Přítok vodyVčelnička
Odtok vodyVčelnička
SídlaKamenice nad Lipou
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalich je rybník v okrese Pelhřimov v Kraji Vysočina. Nachází se na okraji města Kamenice nad Lipou v blízkosti části Gabrielka. Rybník leží v nadmořské výšce 565 m a je napájen říčkou Včelničkou, přítokem Kamenice. Byl vybudován nejpozději v 15. století, jeho rozloha je přibližně 10 ha. Délka hráze dosahuje přibližně 200 metrů, rybník má pozvolně se svažující zatravněné břehy lemované stromy. Svůj název získal dle zde uskutečněné bitvy u Kamenice během husitských válek.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nádrž vznikla nejpozdějí v 15. století jakožto součást městské soustavy rybníků, vedle Zámeckého či Pecovského rybníka. Jistě jej dokládají události z 31. října 1425, kdy se na nedalekém kopci udála tzv. bitva u Kamenice, ve které byl majitel zdejšího panství utrakvista Menhard II. z Hradce, hájící jej proti radikálním husitům, poražen oddíly spojeného táboritsko-sirotčího husitského svazu pod velením Bohuslava VI. ze Švamberka.[2] Po bitvě husitské vojsko dobylo také kamenickou tvrz. Pravděpodobně díky tomuto střetu se tak rybníku začalo říkat Kalich.[3]

Podél rybníka vede zdejší Naučná trasa Vítězslava Nováka.[4]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Rybník je napájen říčkou Včelničkou, která pramení asi 8 km severozápadně od města nedaleko Černovic, do rybníka vtéká od severozápadu. Odtok je pak vzdálen jen několik set metrů od ústí do řeky Kamenice.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Rybník slouží ke sportovnímu rybolovu, rekreaci a k zadržování vody při povodních. Je zde vystavěn také rekreační areál s občerstvením, sportovištěm a koupací pláží.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rybník Kalich | Koupání Kamenice nad Lipou | NaVylet.cz. www.navylet.cz [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné online. 
  2. Obec Častrov - oficiální web obce. www.castrov.cz [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-10-25. 
  3. S.R.O, Turistika cz. Kalich. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné online. 
  4. Kamenice nad Lipou. kamenice-nad-lipou.ceskehory.cz [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné online.