Jozef Medveď

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. Ing. Jozef Medveď, Ph.D.
Ministr životního prostředí Slovenské republiky
Ve funkci:
29. října 2009 – 30. června 2010
PrezidentIvan Gašparovič
Předseda vládyRobert Fico
PředchůdceViliam Turský
NástupceJózsef Nagy
Stranická příslušnost
ČlenstvíSMER – sociálna demokracia

Narození16. září 1950 (73 let)
Čierny Balog
Profesepedagog a politik
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jozef Medveď (* 16. září 1950, Bacúch, Československo) je slovenský politik a vysokoškolský pedagog, v letech 20092010 ministr životního prostředí Slovenska. Je členem politické strany SMER – sociálna demokracia.

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě, odboru finance. V roce 1993 absolvoval studijní a pracovní pobyt ve Švýcarsku. V letech 19851990 působil ve funkci proděkana Fakulty ekonomiky služeb a cestovního ruchu Vysoké škole ekonomické v Banské Bystrici, v letech 19901993 byl jejím děkanem.

V období let 19941995 působil ve funkci předsedy představenstva "Carpatia Consulta Banská Bystrica, a.s.". Byl prorektorem na banskobystrické pobočce tehdejší české soukromé vysoké školy Bankovní institut vysoká škola. V minulosti působil též jako děkan Fakulty financí Univerzity Mateje Bela v Banské Bystrici.

Dne 29. října 2009 byl jmenován do funkce ministra životního prostředí. Premiér z tohoto resortu v minulosti odvolal nominanta za Slovenskou národní stranu. I když toto křeslo náleželo na základě koaliční smlouvy právě SNS, předseda vlády Robert Fico na něj jmenoval Medveďa jakožto nominanta strany SMER – sociálna demokracia. S platností k 30. června 2010 došlo ke zrušení celého ministerstva, jeho agendu tak od následujícího dne převzalo ministerstvo zemědělství, životního prostředí a regionálního rozvoje.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]