Jelšava (potok)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jelšava
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku5,1 km
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-21-04-051
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Žilinský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh, Orava
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jelšava je potok na dolní Oravě, na území okresu Dolný Kubín. Je to pravostranný přítok Oravy, měří 5,1 km a je tokem IV. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Oravské Maguře, v geomorfologickém podcelku Kubínska hoľa, na východním svahu Čierneho vrchu (1 319,0 m n. m.) v nadmořské výšce cca 1 190 m n. m., v lokalitě Babínska.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Teče v podstatě severojižním směrem, v pramenné oblasti na krátkém úseku nejprve na jihovýchod. Následně vtéká do Oravské vrchoviny, stáčí se na jih a zprava přibírá přítok z jihovýchodního svahu Kubínské hole (1 346,4 m n. m.). Pak se stáčí k jihovýchodu a vytváří výrazný oblouk prohnutý na východ, přičemž z levé strany přibírá nejprve přítok z jihozápadního svahu Sopúšků (769,8 m n. m.) a pak krátký přítok ze západního svahu Homôľky (740,7 m n. m.). Z pravé strany dále přibírá krátký přítok z jižního úpatí Vtáčnika (769,1 m n. m.) a protéká osadou Jelšava, kde zleva přibírá přítok z jihozápadního svahu Homôľky. Na území města Dolný Kubín ústí v nadmořské výšce přibližně 480 m n. m. do Oravy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jelšava (potok) na slovenské Wikipedii.