Jefferiesův průlez

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jefferiesův průlez je fiktivní servisní průlez, umožňující přístup k různým lodním systémům Federace ve světě Star Treku. Jefferiesovy průlezy jsou rozmístěny po celé lodi a umožňují přístup také například do malého operačního střediska nacházejícího se uvnitř warp gondoly.

Původně to byl vtípek mezi herci a personálem původní serie Star Trek, je to odkaz na uměleckého ředitele Matta Jefferiese, který navhroval první loď Enterprise[1][2]. Termín se poprvé objevil v 15. epizodě, druhé řady seriálu "Cesta k Babylonu", hvězdné datum 3482.3. Kanonickým se stal v Star Trek: Nová generace, řada třetí, epizoda třetí "Štvanec"

Matt Jefferies vysvětluje: "Někdo pověsil na podpěru štítek Jefferiesův průlez; já to sice nebyl, ale pojem mi utkvěl v paměti, takže jsem ho později použil v některých skicách."[3]

Průlez může být horizontální nebo vertikální (s příčkami žebříku). Jefferiesův průlez může být zneužit pro skrytý pohyb napříč celou lodí a bývá z těchto důvodů velmi často zneužíván útočníky, například borgy[4].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Michael Okuda; Denise Okuda; Doug Drexler; Debbie Mirek (1999). "Jeffries Tube". Star Trek Encyclopedia: A Reference Guide to the Future. Pocket Books. p. 220.
  2. Stephen Edward Poe (1998). A Vision of the Future. Simon & Schuster. p. 22. ISBN 978-0-671-53481-3.
  3. Solow, Herbert F., and Yvonne Fern. Solow. The Star Trek Sketchbook: The Original Series. New York: Pocket, 1997. Print.
  4. Seriál Star Trek: Enterprise díl S02E23 Regenerace (Star Trek).

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]