Jazz Jackrabbit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jazz Jackrabbit
VývojářiEpic Games, Arjan Brussee
VydavatelEpic Games
DesignérCliff Bleszinski
Herní sérieJazz Jackrabbit
PlatformaMS-DOS
Datum vydání30. červenec 1994
Žánrplošinovka
Herní módsingleplayer
KlasifikaceESRB 6 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jazz Jackrabbit je počítačová hra, která byla vytvořena v roce 1994 softwarovou společností Epic Megagames. Jedná se o 2D plošinovku s na svou dobu propracovanou grafikou a hudbou.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Hra Jazz Jackrabbit se v podstatě nijak neliší od jiných plošinovek jako například Sonic the Hedgehog. Akorát se snad liší tím, že hlavní postavička v Jazzovi neumře hned, co se dotkne nepřítele nebo je postřelena zbraní nepřítele, ale ubere se jí energie, jejíž maximální hodnota je určena zvolenou obtížností.

Pokud energie klesne na nulu, hráč ztratí život a musí hrát misi znovu od začátku nebo od nějakého záchytného bodu, do kterého stihnul před svou smrtí střelit (je to žlutá cedule s háčkem, která se pak po vystřelení změní na portrét hlavní postavičky). Energii může hráč během hry doplnit tím, že najde a posbírá mrkve. Pokud hráč zvládne během bonusové mise sebrat požadovaný počet drahokamů před vypršením časového limitu, získá jeden život navíc.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Ve hře samotné jde o to, aby králík jménem Jazz Jackrabbit navštívil mnoho planet, aby mohl zachránit princeznu Evu Earlong a svůj domovský králičí svět Carrotus před zlým Devanem Shellem a jeho armádou želvích teroristů.

Levely[editovat | editovat zdroj]

Ve hře bylo původně 6 epizod. Každá epizoda obsahuje 3 planety a každá planeta 2 levely. Na konci epizody se hráč utká s bossem v samostatné závěrečné úrovni. V průběhu hry může hráč narazit na velký a dobře ukrytý drahokam, který se nachází na jedné ze dvou úrovní každé planety. Tímto drahokamem se na konci úrovně aktivuje skrytá tajná bonusová 3D úroveň, ve které hráč sbírá modré drahokamy v bludišti. Každá epizoda má také tajnou úroveň (v první ovládáte ptáka Hip Hopa a v pozdějších normálního Jazze).

28. listopadu 1994 vyšla verze na CD-ROM s názvem Jazz Jackrabbit CD, přibyly animace a obsahovala všech šest původních epizod a 3 další, uvedené jako epizody A, B a C. V epizodě C je tajná úroveň, kde ovládáte ještěrku.

Vánoční edice s názvem Jazz Jackrabbit: Holiday Hare byla vydána jako shareware 15. prosince 1994 s novou epizodou a třemi levely. Ta byla poté přidávána do CD edice jako epizoda X, čímž se celkový počet epizod zvýšil na 10.

Další sharewarová vánoční edice s názvem Jazz Jackrabbit: Holiday Hare 1995 byla vydána 17. listopadu 1995 s novou epizodou a 2 novými levely.

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Díky své popularitě se hra dočkala v roce 1998 pokračování Jazz Jackrabbit 2, zde je možné kromě Jazze ovládat i jeho parťáky Spaze a Lori.

Rozpracované bylo 3D pokračování Jazz Jackrabbit 3, to však bylo v květnu 2000 zrušeno kvůli nenalezení vydavatele. Dostupná je jen alfa verze.[1]

V roce 2002 vyšel Jazz Jackrabbit na Game Boy Advance, celkový design hlavní postavy i prostředí byl pozměněn, grafika je jednodušší.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jazz Jackrabbit 3 [online]. Myabandonware.com. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]