Jaroslav Rolenc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. Jaroslav Rolenc
Narození10. ledna 1915
Holásky Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí23. října 1941 (ve věku 26 let)
Cardiganský záliv
WalesWales Wales
Příčina úmrtíletecká nehoda
BydlištěV pískách
Národnostčeská
Alma materměšťanská škola (1926–1929)
obecná škola
Povolánívojenský pilot
OceněníČeskoslovenský válečný kříž 1939
Československá medaile Za chrabrost před nepřítelem
RodičeJosef Rolenc, Anežka Ruslerová
Příbuznítři sestry a bratr
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Plk. Jaroslav Rolenc (10. ledna 1915 Holásky23. října 1941 Cardiganský záliv) byl československý pilot 311. československé bombardovací perutě RAF a oběť druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Rolenc se narodil 10. ledna 1915 v Holáskách, od roku 1960 městské části Brna, v rodině zedníka Josefa Rolence a Anežky rozené Ruslerové jako jedno z jejich pěti dětí. V Holáskách vychodil obecnou školu, mezi lety 1926 a 1929 pak školu měšťanskou v Tuřanech. Následně se vyučil elektromechanikem. Byl členem Sokola a Moravského aeroklubu. Vojenskou prezenční službu nastoupil v roce 1934 a po jejím ukončení v roce 1936 se přihlásil do projektu 1000 nových pilotů republice. V jeho rámci absolvoval pilotní kurz a poté zůstal v armádní službě a stal se stíhacím pilotem. Během Všeobecné mobilizace v roce 1938 byl dislokován na Slovensku, po odstoupení pohraničí v Prostějově a Brně. Demobilizován byl v březnu 1939.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 a zrušení Československé armády odešel Jaroslav Rolenc v listopadu téhož roku společně se Slavomilem Janáčkem do zahraničí. Přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Bejrút dospěl do Francie. Dne 13. ledna 1940 se vylodil v Marseille, odkud pokračoval k československému zahraničnímu vojsku do Agde. Do bitvy o Francii nezasáhl a po jejím pádu se evakuoval přes Gibraltar do Velké Británie. Dne 7. července 1940 vystoupil z lodi v Liverpoolu. Vstoupil do Royal Air Force a po výcviku v různých jednotkách byl zařazen do 311. československé bombardovací perutě. Ta měla v té době základnu v East Wrethamu. Dne 23. října 1940 vzlétl na postu druhého pilota ke cvičnému letu na stroji Vickers Wellington T2624. Stroj se z letu nad Cardiganským zálivem nevrátil a ani nevyslal žádnou zprávu. Jeho osudy se nikdy nepodařilo vysvětlit. O týden později vyplavilo moře tělo navigátora Františka Dittricha, těla Jaroslava Rolence, kapitána letadla Karla Hurta, radiotelegrafisty Otakara Janůje a střelce Jaroslava Poledníka nebyla nikdy nalezena.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1960 byla po Jaroslavu Rolencovi pojmenována ulice v brněnských Tuřanech
  • Jaroslav Rolenc byl v roce 1991 in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka
  • V roce 1991 odhalila Jaroslavu Rolencovi jeho sestra Anežka Mieglová na jeho rodném domě v brněnské ulici V Pískách pamětní desku[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]