Jana Palacha (Turnov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana Palacha
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoTurnov
Městská částTurnov
Poloha
Začíná naSobotecká
Končí naU Tří svatých
Historie
Pojmenováno poJan Palach
Starší názvyČeskoslovenské mládeže, Habermannova, Stalingradská, Mládeže
Další údaje
Délka750 m
PSČ511 01
Kód ulice548227
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana Palacha je ulice v Turnově. Vede jižně od centra města v jihovýchodním směru. Je pojmenována po Janu Palachovi, českém studentovi, který se upálil v roce 1969 na protest proti obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Ulice začíná na kruhovém objezdu, na který vyúsťují Sobotecká a sjezd z průtahu městem I/35. Od začátku stoupá směrem k sídlišti Výšinka a pokračuje na Vrchůru směrem k sousoší Kalvárie. Postupně z ní vychází ulice Výšinka, Granátová, Diamantová, Křišťálová, Rubínová, Jaspisová, kde přechází do ulice U Tří svatých.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice se původně jmenovala Československé mládeže, protože vedla kolem reálného gymnázia. Za války byla přejmenována na Habermanova, za totality pak na Stalingradská a Mládeže. V roce 1990 pak dostala svůj současný název Jana Palacha, právě kvůli blízkému turnovskému gymnáziu.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Dopravně významná ulice spojuje sídliště Výšinka s průtahem města a Soboteckou ulicí a odvádí tak místní dopravu mimo městské centrum.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZAJÍCOVÁ, Jana. Názvy ulic a městských částí v Turnově [online]. Město Turnov - OŠKS [cit. 2021-07-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]