Jan Akron Albín Vrchbělský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Akron Albín Vrchbělský
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Akron Albín Vrchbělský (asi 1525, asi Vrchbělá – asi 1551, Praha) byl český překladatel, zejména bajek. Představitel českého humanismu. Je mu připisováno uspořádání a do značné míry i autorství nejrozsáhlejšího souboru české zábavné prózy 16. století, tzv. Prostějovského sborníku.[1] Albín pro něj přeložil pravděpodobně většinu bajek, zejména Ezopových, zčásti z řečtiny, zčásti z německých verzí. Ezopovy bajky jsou ve sborníku soustředěny do části Ezopa mudrce život s fabulemi aneb básněmi jeho, která byla později vnímána i jako samostatné dílo. Vyjití souboru se však Albín nedočkal, vyšel až roku 1557 v Güntherově tiskárně v Prostějově.[2] Albín Vrchbělský patřil do humanistického okruhu kolem Jana Hodějovského z Hodějova a Víta Traiana z Chotěřiny. Na pražské univerzitě získal titul bakaláře (1548).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FORST, Vladimír (ed). Lexikon české literatury 1. A-G (1985). edicee.ucl.cas.cz [online]. Academia [cit. 2024-01-12]. Dostupné online. 
  2. RICHTER, Jaroslav. ALBÍN Vrchbělský, Jan Akron. Biografický slovník [online]. Historický ústav Akademie věd ČR [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.