Jakub Acanthido-Mitis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakub Acanthis
Narození1580
Velká Polom
Úmrtí17. století
Povoláníbásník, kněz a teolog
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jakub Acanthido-Mitis zvaný též Acanthes (asi 1580 Velká Polom - po 1623) byl český spisovatel humanistické orientace. Původně psal zejména latinsky, od roku 1603 občas i česky, po roce 1615 výhradně česky. Jeho díla měla zejména náboženské náměty. Jeho literární jméno bylo poctou jednak otci, který byl utrakvistickým duchovním a vystupoval jako Pavel Acanthis Horažďovický, a pak strýci, jenž byl velvarským primasem a jmenoval se Jan Mitis.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Jakub vystudoval na pražské univerzitě, kde se v roce 1603 stal bakalářem. Poté byl svým příznivcem Heníkem z Valdštejna pozván k vedení školy v Dobrovici (u Mladé Boleslavi). Roku 1605 pokračoval ve studiích na univerzitě ve Wittenbergu, opět díky finanční podpoře Heníka. V roce 1608 byl ve Wittenbergu vysvěcen na kněze. Po návratu se oženil a působil jako protestantský kněz v Říčanech, Kounicích, v Dřínově a Královicích. V době českého stavovského povstání byl farářem ve Skramníkách, odkud po porážce protestantů v bitvě na Bílé hoře odešel roku 1623 do exilu. O jeho dalších osudech není nic známo.[2]

Roku 1612 vydal spis Cunae Theantropi mundo nati. Jde o výklad různých částí Bible vztahujících se k narození Ježíše. Rok poté vydal Asylum piorum, výklad 3. žalmu Davidova. Roku 1614 vydal Kratičké a sprosté správy světské vysvětlení, kde vyzývá vládce a úředníky ke střídmosti. Spis Zprávu o rodu a života skonání jeho oslavuje Albrechta Václava Smiřického. Roku 1619 vydal v Praze u Pavla Sessia spis Katechismus náboženství pravého křesťanského. Text má formu otázek a odpovědí. Téhož roku vydal pohřební kázání pod názvem Lessus funebris. Proneseno bylo původně na pohřbu direktora Českého království Albrechta Jana Smiřického.[3] K výukovým účelům přeložil z latiny heidelberský katechismus pod titulem Katechismus náboženství pravého křesťanství, vyšel taktéž roku 1619.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ACANTHIDO Mitis Jakub (1580-1623). Biografický slovník [online]. Historický ústav AV ČR [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  2. FORST, Vladimír (ed). Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce 1 A–G [online]. Praha: Academia, 1985 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  3. Ottův slovník naučný/Acanthes – Wikizdroje. cs.wikisource.org [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online.