Ivan Šperling

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivan Šperling
Narození9. listopadu 1930
Přerov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí15. července 1987 (ve věku 56 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
VzděláníFilozofická fakulta Univerzity Palackého
Povoláníhistorik umění, památkář
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ivan Šperling (9. listopadu 1930 Přerov15. července 1987 Praha) byl český historik umění a památkář.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v intelektuální a podnikatelské rodině, matka pocházela z Olomouce, z rodiny provozující firmu Osolsobě-nábytek. V raném dětství utrpěl úraz páteře, po kterém zůstal tělesně postižený a v souvislosti s ním také zemřel. Tazatele odkazoval na povídku Thomase Manna Malý pan Friedemann.

Již za jeho gymnaziálních studií se rodina stěhovala do Brna, pak do Hlučína a nakonec do Olomouce, kde odmaturoval a absolvoval studium historie a dějin umění na Univerzitě Palackého. Kariéru začal jako správce zámku v Náměšti nad Oslavou, dále pracoval ve Státním středisku památkové péče a ochrany přírody v Pardubicích a od roku 1960 až do konce života v témže ústavu v Praze, kde vedl restaurování památkových objektů, zejména pražských kostelů a paláců. Na svou dobu měl výjimečné znalosti technologie malby, posílené studijním pobytem v Římě a dlouhodobým přátelstvím s pražskými restaurátory. Vypracoval se na specialistu v oboru nástěnné malby období baroka, publikoval téměř 130 statí v časopisech a sbornících (Staletá Praha, Umění, Zprávy památkové péče a dalších).

Svůj handicap vyrovnával benefity z členství v Komunistické straně Československa, vedl spojené závodní organizace KSČ Pražského památkového střediska a Židovského muzea. Paradoxně ze stejného důvodu byl vstřícně přijímán také představiteli katolické církve a přátelil se například s profesorem Františkem Kotalíkem.

Sběratel umění[editovat | editovat zdroj]

Jako milovník a sběratel umění se soustředil na současnou grafiku a bibliofilie, mj. vydávané Klubem přátel výtvarného umění a Českým fondem výtvarného umění.

Úmrtí a druhý život[editovat | editovat zdroj]

Zemřel svobodný a bezdětný v Praze ve svém bytě na Maltézském náměstí. Jeho badatelská a publikační činnost v oboru pražské památkové péče a barokní nástěnné malby byla již překonána. Teprve dlouho po smrti jej proslavil jeho rukopisný deník, který se prostřednictvím dědiců dostal do rukou jedné studentky dějin umění, která z něj okomentovala a úspěšně publikovala politicky kritické a erotické kapitoly.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dana Stehlíková: In memoriam Ivan Šperling, in: Umění, roč. 36, 1988, s. 370-371
  • Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky), Academia, Praha 2006

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]