Institut pro veřejné záležitosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nadace Institut pro veřejné záležitosti (Instytut Spraw Publicznych - ISP) je nestátní a nezávislé analyticko–výzkumné středisko. Institut zahájil svou činnost v roce 1995 a jeho cílem je zajištěni vědeckého a intelektuálního základu pro modernizace státu a debat, které se v Polsku točí.

Správa[editovat | editovat zdroj]

Předsedkyně Výkonného orgánu Institutu pro veřejné záležitosti (ISP), a také jeho ředitelkou je prof. dr. hab. Lena Kolarska-Bobińska. Programovým ředitelem dr. Jacek Kucharczyk.

Úspěchy[editovat | editovat zdroj]

V uznání zásluh pro polský veřejný život v listopadu 2001 Institut pro veřejné záležitosti získal specialnou cenu a titul „Instituce roku 2001”, kapitulou soutěže Pro Publico Bono, která funguje pod patronátem mluvčího občanských práv. Široký mezinárodní ohlas získaly knihy ISP o polských reformách "Druhá vlna polských reforem" a "Čtyři reformy". V speciální obšírné vložce na téma Polsky britský deník "The Economist" citoval anglickou verzi "Druhé vlny" jako jeden ze třech hlavních zdrojů informaci (kolem raportu OECD a knihy prof. Normana Daviesa) Institut pro veřejné záležitosti byl jednou s nejvíce aktivních nestátních organizaci při přípravě referenda o vstupu do EU a v referendální kampani.[zdroj?] Nejdůležitějším úspěchem bylo propracováni koncepce dvoudenního hlasování, kterého zavedení umožnilo dosazení konstitučního požadavku 50% frekvence. Činností vedené-provázené ISP zavedly k změně zákonu o referendech. Volená tým pádem veřejná debata měla velmi důležitou úlohu aby lidé získali svědomí váhy frekvenci při tímto referendu. Jedním z důležitých úspěchů ISP bylo také zavedení tematiky občanské participaci při Fórum Budoucnosti Rady Evropy Rada Evropy

Aktivita[editovat | editovat zdroj]

Institut provádí četné výzkumy, připravuje expertizy a rekomendace, které se tykají základních otázek veřejného života. Je také organizátorem četných konferenci a semináři. S Institutem spolupracuje mnoho výzkumných pracovníku z vědeckých centru v celým Polsku a veřejných pracovníků politických a společných. Výsledky projektu jsou publikovány ve formě knih a raportu. Publikace té jsou rozšiřovaný mezi velvyslanci-posly a senátory, clený vlády a administrace, a také mezi novináři a veřejnými pracovníky nestátních organizaci.

Cíle a úkoly[editovat | editovat zdroj]

Mezi hlavni úkoly a cíle ISP patří

  • realizace výzkumných projektů použitelných v praxi veřejného života
  • předkládání a zobecňování propozici změn systémových
  • iniciovaní veřejných debat
  • signalizování ohrožení kvality veřejného života
  • budování plošin mezi prostředím vědců, politiků, novináři a společenských veřejných pracovníků

Více[editovat | editovat zdroj]

Institut pro veřejné záležitosti patři mezi členy mnoha struktur, které sdružují nestatní organizace, jak například PASOS, EPIN, EuroMeSCo network, NDRI nebo Grupa Zagranica.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Institute of Public Affairs Archivováno 3. 1. 2007 na Wayback Machine.

Instytut Spraw Publicznych[nedostupný zdroj]