Husitská zvonička na Pouchově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husitská zvonička na Pouchově
Účel stavby

funkční zvonička

Základní informace
Výstavba1930
Materiálzdivo
Poloha
AdresaKřižovatka ulic Velké a Malé, Pouchov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Husitská zvonička na Pouchově je dnes jedinou zvoničkou na katastru královéhradecké čtvrti Pouchov. Nachází se na rozhraní Velké a Malé ulice.

Stavební popis[editovat | editovat zdroj]

Vysoký železobetonový zděný hranol s funkcionalistickými prvky, jehož horní část je ukončena čtverhrannými rohovými sloupky a plochou čtvercovou deskou s dvouramenným křížem, který vyrůstá z pro husity nepostradatelného kalicha. Sloupky mají vytvářet pocit otevřeného prostoru, v němž visí zvon. V dolní části na menší desce je uveden letopočet 1930[1] a pod ním málo zřetelný vyrytý kalich, symbol Československé církve husitské[2].

Historie[editovat | editovat zdroj]

O vzniku této zvonice se z Pamětní knihy obce Pouchova dozvíme toto:

„V neděli 31. srpna konala se slavnost položení základního kamene ke zvoničce církve česlovenské. Řečnil farář Jos. Tichý z Hradce Král. Potom se konal koncert v zahradě u Zadrobílků.“[3]

Poté následuje ještě tento záznam:

„Koncem října dokončena zvonička církve československé. Měla původně státi ve druhém parku u hřbitova, ale potom nabídnuto církvi čslovenské nynější místo. Proti povolení stavby u hřbitova podala protest i biskupská konsistoř. Zvonička je z betonu a je kolem ohrazena drátěným plůtkem, který postaven až v roce 1931.“[4]

Původní zvon z roku 1931, který byl ozdoben portrétním reliéfem mistra Jana Husa byl roku 1946 nahrazen novým zvonem[2].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.historickasidla.cz/redakce/index.php?dr=2202&xuser=&lanG=cs
  2. a b Archivovaná kopie. www.hradeckralove.org [online]. [cit. 2017-06-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-19. 
  3. Archivovaná kopie. vychodoceskearchivy.cz [online]. [cit. 2021-01-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. Archivovaná kopie. vychodoceskearchivy.cz [online]. [cit. 2021-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-12.