Hrádek (Heulos)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrádek
Budova Hrádku
Budova Hrádku
Účel stavby

ubytovna, škola Hitlerjugend

Základní informace
ArchitektFritz G. Winter
Výstavba1942
Přestavba1995
Materiálykámen, beton
Současný majitelSpráva logistického zabezpečení PP ČR
Poloha
AdresaJihlava, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Severní průčelí východního křídla

Hrádek (též Heuloský hrádek) je budova v Jihlavě fungující jako školící centrum a ubytování pro Policejní prezidium Policie České republiky. Nachází se v lesoparku Heulos nad údolím Jihlávky. Postaven byl ve starogermánském stylu v roce 1941.[1] Dříve fungoval jako internátní škola Hitlerjugend. Leží nad Zoologickou zahradou a Letním kinem. Stavba je umístěna v jedné linii s bránou Matky Boží, kašnou Neptuna a radnicí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavět se začalo 11. dubna 1941. Hlavním architektem byl Fritz G. Winter, údajně podle skici samotného Hitlera.[2] Stavba byla navržena jako ubytovna (Jugendherberge), poté v roce 1943 byla rozhodnuto o adaptování pro funkci školy Hitlerjugend. Vznikla tak jako dvanáctá v pořadí a zároveň poslední stavba tohoto určení.

Dne 6. ledna 1944 se zde konalo slavnostní shromáždění za účasti zástupců města a NSDAP. Stalo se tak u příležitosti nastěhování žáků a vychovatelů do první školy Hitlerjugend v Čechách a na Moravě. Původní oficiální název byl Škola Adolfa Hitlera Čechy a Morava.

Samotný objekt hrádku je mohutná trojkřídlá budova ve tvaru písmene U, kde nádvoří je situováno severně. Stavba byla kompletně vybudovaná z kamene. Na krajích vstupního dvoru jsou dvě rohové věže. Celý komplex vznikl jako dvoupatrový s obytnými podkrovními prostory. U konce pravého křídla byla přistavěno několik garážových stání, které fungují dodnes. Na svoji dobu byla škola vybavena s veškerým komfortem a technickým vybavením, např. ústřední topení a el. kuchyň s plynem.

K zámečku náleží i samostatná velká terasa s výhledem do lesoparku Heulos. Ještě dnes je zde původní kašna z mrákotínské žuly od českých kameníků. Prvotní socha z kašny je nyní vystavena v Praze. Našla se zakopaná pod vstupním prahem. Druhá, na terase již nestojící socha, představovala prý Ódina, pohanského boha smrti, války a magie (určení sochy však není jednotné, z dochovaných fotek je zřejmé, že měla meč, nikoliv Odinovo kopí[3]). Také tato skulptura byla na konci války zakopána, ale s odjezdem posledních německých vojsk (objekt také sloužil jako zotavovna pro raněné elitní nacisty) zmizela úplně.

Po osvobození v roce 1945 byl v budově umístěn internátní ubytovnu učňů SPD (Středisko pracujícího dorostu). Mezi roky 1960-1965 zde byli ubytováni posluchači Pedagogického institutu a poté do roku 1990 sloužil objekt jako studentská ubytovna jihlavského oddělení Vysoké školy zemědělské Brno. Další čtyři roky byl objekt prázdný, chátral a byl devastován. V roce 1995 jej bezplatným převodem od Ministerstva školství získala SPŠ MV (Střední policejní škola Ministerstva vnitra) v Jihlavě.[4] Rekonstrukce architekta Petra Holuba v roce 1995 adaptovala stavbu na současný stav nákladem 40 milionů.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hrádkem prošli nacisté, učni i studenti. Koho přivítá v budoucnu?. iDNES.cz [online]. 2012-07-29 [cit. 2017-01-01]. Dostupné online. 
  2. Jihlavské listy | Aktuality | Noviny Kraje Vysočina. www.jihlavske-listy.cz [online]. [cit. 2017-01-01]. Dostupné online. 
  3. To byla protektorátní Jihlava. Fotky pocházejí z rodin německých vojáků. iDNES.cz [online]. 2016-11-27 [cit. 2017-01-01]. Dostupné online. 
  4. S.R.O., all: iStudio. Zámeček, Jihlava | Portál kulturního a přírodního dědictví Kraje Vysočina. www.dedictvivysociny.cz [online]. [cit. 2017-01-01]. Dostupné online. 
  5. http://www.artprojekt.cz/cs/reference/category/12-rekonstrukce-objektu-qzameekq-v-jihlav[nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]