Hlasy v hlavě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlasy v hlavě
Pův. názevDistant Voices
Číslořada 3
díl 18
Původní TVsyndikace
Premiéra10. dubna 1995
Česká TVPrima
Česká premiéra25. dubna 1998[1]
Tvorba
NámětJoe Menosky
ScénářIra Steven Behr
Robert Hewitt Wolfe
RežieAlexander Singer
Prod. kód464
Obsah
Rok2371
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Věštecké schopnosti
Následující →
V říši za zrcadlem
Seznam dílů seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlasy v hlavě (v anglickém originále Distant Voices; v původním českém překladu Vzdálené hlasy) je v pořadí osmnáctá epizoda třetí sezóny seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine.

Telepatický útok na Juliana Bashira způsobí jeho extrémně rychlé stárnutí.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Cizinec jménem Altovar zaútočí na doktora Bashira elektrickým polem, ten poté upadne do bezvědomí. Když se probere, zjistí, že začal rychle stárnout. Kromě toho je stanice temná a opuštěná, vypadá to, že se stala nějaká katastrofa.

Bashir prozkoumává tichou stanici a najde pouze několik důstojníků, jak se hádají mezi sebou. Když k nim přijde, stěží ho poznají, a také se zdá, že je jeho šedivějící vlasy a vrásčitá pokožka vůbec neznepokojují. Na pozadí je ale slyšet ozvěna šepotu, hlasům však nejde rozumět. Když náčelník O'Brien začne opravovat komunikační systém, Bashir uslyší zřetelné hlasy jeho kolegů, kteří o něm mluví. Říkají, že je v kómatu a že umírá.

Doktor si uvědomí, že posádka a prázdná stanice jsou pouze výplodem jeho mysli, že se nachází pouze ve stavu podobnému snění, které souvisí s jeho komatózním stavem. Objeví se však Altovar, který chytne Dax a odtáhne ji pryč. Bashir poté cítí, že něco ztratil, a zjistí, že každý člen posádky v jeho vizi představuje část sebe sama. Když cizinec zajme komandéra Siska, doktor to pocítí jako by mu byla vzata nejklidnější a nejpevnější část jeho osobnosti, což jej ochromí. Altovar hrozí, že zabije na stanici každého, čímž odláme Bashirovu psychiku tak, že nezůstane nic.

Bashir stárne velmi rychle a stává se slabším. Společně s Garakem zajdou do velína, kde najdou zbytek umírající posádky. Garak se snaží přesvědčit, aby to doktor vzdal a zemřel, ale Bashir z posledních sil tvrdě pracuje, aby zjistil, co se tu přesně děje. Doktor pozná, že neodbytný Garak je vlastně Altovar. Když to ví, dokáže odolat Garakovu vysmívání a odejde zpět na ošetřovnu, která je pro něj na stanici domovem. To jej posílí, díky čemuž dokáže zadržet a následně i zabít Altovara. Bashir se probere z kómatu a spatří reálné kolegy, jak stojí kolem něj.

Později Bashir obědvá s Garakem, který se zdá, že ho ranilo, že jej Bashirova mysl prezentovala jako Altovara. S trochou obdivu rychle dodá, že Bashir má stále ještě naději.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Altovar konfrontuje Bashira v jeho mysli s nepovedenou zkouškou na Akademii, která jej stála místo nejlepšího studenta závěrečného ročníku. Naznačuje při tom, že tuto chybu udělal záměrně. Toto téma dále rozvíjí epizoda „Doktor Bashir, předpokládám“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Distant Voices na anglické Wikipedii.

  1. Distant voices [online]. Startrek.cz [cit. 2011-10-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 
  2. Episode Credits [online]. Trekcore.com [cit. 2011-10-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]