Hemiscorpiidae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHemiscorpiidae
alternativní popis obrázku chybí
Opisthacanthus rugiceps
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádštíři (Scorpionida)
ČeleďHemiscorpiidae
Pocock, 1893
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hemiscorpiidae je čeleď štírů.

Jed[editovat | editovat zdroj]

S výjimkou druhu Hemiscorpius lepturus jsou všichni štíři této čeledi zcela neškodní a patří ke štírům s nejslabším jedem. Hemiscorpius lepturus je jedovatý. Na rozdíl od všech ostatních štírů má cytotoxický jed, účinky jedu jsou tak podobné účinkům jedu pavouků rodu Loxosceles.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Mnoho štírů čeledi Hemiscorpiidae je chováno v zajetí. Především se jedná o rod Hadogenes. V Česku se řadí k nejpopulárnějším štírům a chová se zde nejastěji Hadogenes paucidens a Hadogenes troglodytes. Rody Iomachus a Opistacanthus jsou chovány v menší míře.U rodu Opistacanthus se jedná o velice zajímavé a velké štíry, jejichž odchov je všeak provázen vyšší úmrtností. Většinou se jedná o Iomachus politus a Opistacanthus rugiceps.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Čeleď byla nejprve uzavřená v čeledi Ischnuridae. Jméno bylo změněno na Liochelidae Fet & Bechly, 2001. Roku 2005 Soleglad, Fet & Kovařík změnili jméno na Hemiscorpiidae. Do čeledi byl přezazen rod Heteroscorpion z čeledi Urodacidae. Při hlavní revizi byl do čeledi přeřazen rod Habibella a synonymizován s rodem Hemiscorpius.

Rody[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]