Haupia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haupia
Základní informace
Místo původuHavaj
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haupia je tradiční havajský dezert podobný pudinku jehož hlavní ingrediencí je kokosové mléko. Tradičně se haupia připravovala smícháním kokosového mléka se škrobem z rostliny pia (Tacca leontopetaloides) za následného míchání dokud směs nezhoustla. [1]

Dnes se haupia připravuje nejčastěji smícháním kokosového mléka s cukrem a kukuřičným škrobem, který je, na rozdíl od tradičního škrobu z pii, dostupnější. Někdy se do směsi přidává i mléko. Směs se zahřívá dokud nezhoustne. Poté se směs nalije do nízké nádoby a nechá se chladit. Tradičně se podává nakrájená na kostičky podávaná na listech rostliny ti.

Jí se samotná či se často používá jako poleva dortů nebo náplň různých sladkých dezertů. V roce 2005 uvedla síť rychlého občerstvení McDonald's na Havaji nový produkt – sladké taštičky plněné haupiou.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BRENNAN, Jennifer. Tradewinds & Coconuts: A Reminiscence & Recipes from the Pacific Islands. [s.l.]: Periplus, 2000. 344 s. Dostupné online. ISBN 9625938192. S. 260-261. (anglicky) 
  2. McDonald’s Haupia & Taro Pies [online]. Honolulu, Hawaii: The Tasty Island, 2007-03-14 [cit. 2011-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]