Gustáv Nedobrý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gustáv Nedobrý
Narození11. března 1893
Bešeňová
Úmrtí10. března 1966 (ve věku 72 let)
Nový Smokovec
Povolánílyžař
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gustáv Nedobrý (11. března 1893, Bešeňová, Slovensko10. března 1966, Nový Smokovec) byl slovenský turistický a sportovní činovník, horolezec a aktivní lyžařský závodník.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Turistice se upsal kolem roku 1912, kdy vystoupil na Kriváň. Od roku 1920 působil ve Spišské Nové Vsi, kde byl pedagogickým ředitelem železničního internátu. Založil zde odbor Klubu československých turistů a až do roku 1928 byl jeho předním funkcionářem. Spolu se svými přáteli začal navštěvovat rokle blízkého Slovenského ráje. Společně uskutečnili několik průkopnických akcí, které pomohly zpřístupnit turistické veřejnosti přírodní krásy Slovenského ráje. V roce 1921 s Mikulášem Mlynárčikem a Františkem Liptákem založil horolezecký spolek JAMES. V roce 1922 pomáhal při zakládání Klubu tatranských lyžařů. Od roku 1928 byl předsedou České komise Klubu československých turistů. V letech 19451949 byl předsedou Klubu Slovenských turistů a lyžařů, který měl sídlo v Liptovském Mikuláši a po druhé světové válce předsedou jednotné tělovýchovné organizace Sokol, která po znárodnění převzala do své správy bývalé klubové tatranské horské chaty. Přispíval do časopisu Krásy Slovenska a byl spoluautorem lyžařské příručky Moderní lyžařství (1946).

Od roku 1928 spravoval restaurace Klubu československých turistů ve Vysokých Tatrách a v 19361943 byl majitelem bazaru na Štrbském Plese. V roce 1936 postavil Chatu u Jamského plesa. Byl organizátorem horolezeckých a lyžařských kurzů, školení horských vůdců a horské záchranné služby. Během Slovenského národního povstání spolupracoval s kapitánem Jánem Rašem, kpt. Štefanem Morávkou, Josefem Sokolem a jinými příslušníky partyzánském oddílu Vysoké Tatry. Pomáhal polským občanům, kteří utíkali do Maďarska před německými vojsky při přechodu přes tatranské doliny a sedla. Od roku 1945, po odchodu Alojze Lutonského, vedl Tatranskou komisi Klubu Slovenských turistů a lyžařů (KSTL) a dobrovolnou horskou záchrannou a vůdčí službu.

Byl správcem Československých státních lázní na Štrbském Plese. Po válce vytvářel místní organizaci komunistické strany a byl jejím prvním předsedou. Před odchodem do důchodu byl řidičem sanitky na poliklinice ve Starém Smokovci. Až do smrti přednášel v rekreačních zařízeních ve Vysokých Tatrách o turistice a vysokohorské turistice, horolezectví a přírodě. Horolezecký klub JAMES ho ocenil zlatým odznakem.[1][2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gustáv Nedobrý na slovenské Wikipedii.

  1. ŠIMKO, Jozef. Gustáv Nedobrý – 70 ročný. Vysoké Tatry. Roč. II., čís. 2, s. 21. 
  2. HOUDEK, Ivan; BOHUŠ, Ivan. Osudy Tatier. Redakce Oľga Rázgová. 1.. vyd. Bratislava: Šport, 1976. S. 244. (slovensky) 
  3. MRÁZIK, František, Švorc, Jaroslav. Strechy nad oblakmi. 1. vyd. Poprad: Print-Servis, 1988. ISBN 80-88755-62-X. S. 153. (slovensky)