Guido Guinizelli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Guido Guinizelli
Narození1230
Bologna
Úmrtí1276 (ve věku 45–46 let)
Monselice
Povoláníbásník a spisovatel
Alma materBoloňská univerzita
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Guido Guinizelli (psán i Guinizzelli, kolem 1230 Bologna - kolem 1276 Monselice) byl italský básník a politik a zakladatel literárního hnutí dolce stil novo.

Život[editovat | editovat zdroj]

Guinizelli byl synem soudce a sám se po studiu práva v Bologni stal právníkem. Současně se podílel na politickém životě svého města, které bylo rozděleno mezi dvě politické strany, guelfy a ghibelliny. V roce 1270 se stal podestou města Castelfranco Emilia, ale když v roce 1274 zvítězili guelfové, musel ghibellin Guinizelli odejít do exilu a se svou ženou a synem a našel útočiště v Monselici. O několik let později tam zemřel.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Guinizelli je považován za jednoho z největších básníků své doby. Jeho Rime (Rýmy) jsou základem hnutí, jež Dante Alighieri později nazval dolce stil novo (it. sladký nový styl).

V písni Al cor gentil rempaira semper amore („rempaira“ je provensálské slovo pro „návrat“) zdůraznil Guinizelli vztah mezi láskou a ušlechtilým duchem (nobiltà d'animo). Píseň je „manifestem“ nového hnutí, které chtělo překonat dvorskou a provensálskou poezii. Guinizelli opěvoval lásku jako princip morálního vzestupu, lásku, která se skládá z individuální ctnosti a ušlechtilého ducha v přirozeném řádu stvoření.

V tehdejší střední a severní Itálii vzkvétala města, v nichž pojem šlechta začal znamenat spíše duchovní ctnost než dědičnou charakteristiku a byl pociťován úzký vztah mezi ušlechtilým duchem a schopností milovat. Typickým rysem nového literárního hnutí, jehož průkopníkem byl Guinizelli, je donna angelo (andělská dáma), obraz ženy jako anděla poslaného Bohem, který dokáže očistit ducha milence a vést ho od hříchu k nebeské blaženosti. Vedle filozofického chápání se prohloubil i smysl pro psychologii a báseň s velkou přesností odrážela účinek lásky na ducha zamilované osoby.

Guinizelliho lyrický a ideologický vzor inspiroval skupinu básníků (Fedeli d'Amore) ve Florencii, jejímiž největšími příslušníky byli Guido Cavalcanti a Dante Alighieri, který v mládí v některých básních, zejména v Novém životě, psychologickou analýzu lásky prohloubil a rozvinul téma ženy jako spásonosného ctnostného stvoření. Dolce stil novo se také projevil ve Zpěvníku Francesca Petrarcy, který byl klíčovým vzorem italské a evropské poezie přinejmenším do 17. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Guido Guinizelli na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Paolo Borsa: La nuova poesia di Guido Guinizelli. Cadmo, Firenze 2007, ISBN 8879233637.
  • G. R. Ceriello: I rimatori del Dolce stil novo. Guido Guinizelli, Guido Cavalcanti, Lapo Gianni, Gianni Alfani, Dino Frescobaldi, Cino da Pistoia. Biblioteca Universale Rizzoli, 2003.
  • Giorgio Inglese: GUIDO Guinizzelli (Guinizelli). In: Mario Caravale (Hrsg.): Dizionario Biografico degli Italiani (DBI). Band 61: Guglielmo Gonzaga–Jacobini. Istituto della Enciclopedia Italiana, Rom 2003.
  • Pietro Pelosi: Guido Guinizelli: stilnovo inquieto. Liguori, Napoli 2000, ISBN 882073026X.