Grange Batelière

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Grange Batelière je malá podzemní řeka na pravém břehu Seiny v Paříži. Vytváří se z potoků na návrší Ménilmontant. Podle některých badatelů je podzemní řeka jen vedlejším ramenem Seiny a není tedy samostatným vodním tokem. Samotná Seina měla v období před čtvrtohorami velmi podobný průběh jako pozdější řeka Grange Batelière. Její jméno pochází podle názvu statku, který se u jejího břehu rozkládal ve 13. století. Pochází z francouzského označení pro dům převozníka nebo přístřešku pro člun. Ona sama pak dala jméno jedné pařížské ulici.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Grange Batelière protéká zhruba na úrovni dnešních ulic Rue Chauchat, Rue de Provence, Rue du Faubourg-Montmartre a Rue de la Grange-Batelière podél pařížské opery, nikoliv však přímo pod ní. Pod budovou opery napájí umělé nádrže (jednu hlavní a dvě vedlejší), které slouží jako zásobárna vody při případném požáru. Řeka protéká pod obchodním domem Printemps, kde byly dříve organizovány prohlídky. Bezpečnostní předpisy však donutily obchod zrušit přístup k řece.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již v galo-římské Lutetii dodávala řeka tehdejším obyvatelům pitnou vodu. Stejně jako se na levém břehu řeka Bièvre postupně proměnila v 18. a 19. století na odpadní stoku, postihl tento osud i řeku Grange Batelière, takže její vody musely být svedeny do podzemí a staly se součástí systému pařížských stok.

Řeka v kultuře[editovat | editovat zdroj]

V románu Fantom opery autora Gastona Lerouxe z roku 1911 tvořila Grange Batelière širokou splavnou řeku pod Paříží, po které se Fantom vydával na cesty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Grange Batelière na německé Wikipedii a Grange-Batelière na francouzské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Grand Larousse Encyclopédique, Paris 1960, Editions Larousse