Grad (Split)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grad
Letecký pohled na Grad.
Letecký pohled na Grad.
Poloha
Souřadnice
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Grad
Grad
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha0,4 km²
Počet obyvatel7 571
Hustota zalidnění18 026,2 obyv./km²
Správa
Oficiální webkotargrad-split.com
PSČ21000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Grad je název nejstarší městské části chorvatského města Split. V dnešním správním členění je oblast stejnojmennou městskou částí, která zahrnuje čtvrť Dobri a část Manuše. Místní název Grad se zároveň používá pro označení nejužší části historického jádra města včetně slavného Diokleciánova paláce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Diokleciánův palác s věží katedrály sv. Domnia

Název[editovat | editovat zdroj]

Výraz grad v chorvatštině znamená obecně město. Název Grad se zachoval i v běžné řeči, proto obyvatelé dnešního Splitu - když potřebují jít do starého města s jakýmkoli úmyslem, řekněme - „Iden u Grad“, bez ohledu na to, kde v oblasti Splitu byli.

To souvisí se vznikem čtvrti v pozdním starověku, kdy v 6. století uvnitř hradeb Diokleciánova paláce a jeho postupným šířením dále směrem na západ ve vrcholném a pozdním středověku. Podle tradice město vzniklo příchodem prvních obyvatel, kteří sem uprchli z nedaleké Salony - starořímského města na místě dnešního městečka Solinu - která byla v 6. století zničena Avary. Tehdejší město bylo pevně ohraničeno hradbami, které obklopovaly zdi paláce, které byly v 17. století obehnány širšími a většími novými hradbami, v částech dodnes zachovanými.

Je rozdělena na Staré Město (místně: Get ) - uvnitř bývalého Diokleciánova paláce a Nové Město - západně od Starého Města s Lidovým náměstím ( Pjaca ) do dnešní Marmontovy ulice.

Okolní čtvrti[editovat | editovat zdroj]

Městská část Grad je obklopena svým historickým předměstím, které tvoří části města (Veli) Varoš, Dobri, Manuš a Lučac.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Grad je historický střed Splitu, kde je soustředěno největší množství architektonických a kulturních památek města, které jsou jako celek zapsány na seznamu památek Světového dědictví UNESCO. Patří mezi ně např.:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grad (Split) na chorvatské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]