Girart de Vienne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Girart de Vienne
Souboj Rolanda s Olivierem, miniatura Davida Auberta (kolem 1458-1474)
Souboj Rolanda s Olivierem, miniatura Davida Auberta (kolem 1458-1474)
AutorBertrand de Bar-sur-Aube
ZeměFrancie
Jazykstarofrancouzština
Žánrchansons de geste
Datum vydánípočátek 13. století
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Girart de Vienne [žirár d'vjenn] (počátek 13. století) je jeden z francouzských středověkých hrdinských eposů, tzv. chansons de geste. Jeho autorem je francouzský žakéř z Champagne Bertrand de Bar-sur-Aube. Píseň popisuje konflikt hraběte Girarta z Vienne s Karlem Velikým a je řazen do Cyklu Viléma Oranžského.[1]

Epos je – podobně jako Píseň o Girartovi de Roussillon – založen na osobě Girarta de Roussillon, což byl pařížský hrabě, hrabě z Vienne, vévoda z Lyonu a správce Dolního Burgundska (Provence), a na jeho sporu s Karlem Holým.[2][3] V tomto eposu je ale Girart jedním ze čtyř synů Garina z Monglane a tedy strýcem Aymeriho de Narbonne (otce Viléma Oranžského) a také strýcem Oliviera a Rolanda.

Z eposu rovněž pochází rozdělení chansons de geste do tří cyklů, z nichž každý je pojmenován po hlavní osobě nebo podle předka rytířů z cyklu.[4]

Obsah eposu[editovat | editovat zdroj]

Manželka Karla Velikého zesměšnila Girarta de Vienne. Byla to z její strany msta za to, že byla Girartem odmítnuta, než se jako vdova po burgundském vévodovi stala císařovnou. O této pohaně se dozví Girartův synovec Aymeri de Narbonne a vyvolá válku trvající sedm let. Nakonec se Karel a Girart dohodnou, že konflikt vyřeší souboj Rolanda s Olivierem. Boj trvá dlouho a nakonec není ani ten rozhodnut, protože se zjeví anděl přinášející rozkaz od Boha, aby všichni ukončili své rozbroje a obrátili se proti nevěřícím. Dojde k usmíření a nakonec i zarputilý Aymeri slíbí císaři věrnost. Roland s Olivierem si pak přísahají věrné přátelství a je oznámena svatba Olivierovy sestry Aldy s Rolandem, kteří se dlouho milují. V tu chvíli se všichni dozví, že do Gaskoňska vtrhli Saracéni.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Medieval France: An Encyclopedia, Garland Publishing, Inc. New York & London 1995, str. 223.
  2. Encyclopædia Britannica. Girart de Roussillon [online]. 1911 Encyclopædia Britannica [cit. 2017-12-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Franks, carolingian nobility [online]. Foundation for Medieval Genealogy [cit. 2017-08-27]. Dostupné online. (francouzsky) 
  4. Slovník francouzsky píšících spisovatelů, Libri, Praha 2002, str. 355.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Girard de Roussillon/Girart de Vienne [online]. Imago Mundi [cit. 2017-12-21]. Dostupné online. (francouzsky)