Ghoul (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ghoul
Země původuČeskoČesko Česko
USAUSA USA
Jazykangličtina
Délka86 minut
Žánryhoror
mysteriózní
ScénářPetr Jákl
Petr Bok
RežiePetr Jákl
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJennifer Armour
Jeremy Isabella
Alina Golovlyova
Paul S. Tracey
ProdukcePetr Jákl
HudbaKarel Havlíček
KameraJan Šuster
StřihMatouš Outrata
Výroba a distribuce
Premiéra26. února 2015 Česko
Produkční společnostJ.B.J. Film
Rozpočet687 tisíc USD
Ghoul na FPČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ghoul je americko-český hororový film režiséra Petra Jákla ve spolupráci s americkými herci a studiem J. B. J. Film. Film měl premiéru 26. února 2015 v Česku a byl distribuován i do USA.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Děj filmu se inspirován masovým hladomorem na Ukrajině v letech 1932–1933,[1] který způsobila násilná kolektivizace zemědělství v SSSR a hladem zemřelo 3-5 mil. obyvatel Ukrajinské SSR. Také se příběh inspiruje brutálním případem ukrajinského masového vraha a kanibala Andreje Čikatila, který surově zavraždil 53 lidí.

Příběh začíná příjezdem trojice mladých filmařů (Jenny, Ryan a Ethan), kteří chtějí natočit dokumentární film, kdy provádějí rozhovory s historiky a místními obyvateli, kteří hladomor ze 30. let 20. století zažili. Místní průvodkyni a překladatelku dělá Katarína a později i žena s velikou intuicí Inna. Všichni se společně odeberou do chalupy, ve které by měli provést důležitý rozhovor s Dimitrijem, potomkem Andreje Čikatila, a kde také provedl několik vražd samotný Čikatilo. Senzibilka Inna provede seanci, ale během ní se vše zvrtne a postupně se situace jen zhoršuje. Dějí se nepopsatelné věci, ozývají se podezřelé zvuky, v atmosféře je cítit samotný duch samotného vraha Čikatila a Innu nakonec duch posedne. Trojice filmařů a Katarína dovedou stopy až na místo, kde by měl být hrob jedné z Čikatilových obětí. Katarína a Ethan se při vykopávání hrobu ale propadnou do podzemních tunelů a zmizí beze stopy. Ryan později zmizí v tunelech také a Jenny zůstane osamocena.

V posledních záběrech se snaží Jenny utéct před čímsi krvelačným a nakonec je zabita samotným Dimitrijem. Katarína zůstane jediná naživu, Dimitrij se ukáže na kameru a ta se ihned vypne.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jennifer Armour Jenny
MJeremy Isabella Ethan
Paul S. Tracey Ryan
Alina Golovlyova Katarína
Inna Belikova senzibilka Inna

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ghoul (2015 film) na anglické Wikipedii.

  1. ZUBOV, Andrej Borisovič. Dějiny Ruska 20. století. [s.l.]: Argo ISBN 978-80-257-0921-4, ISBN 80-257-0921-3. OCLC 897870363 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]