Gerhard Kroll

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gerhard Kroll
Narození2. prosince 1914
zemský okres Cuxhaven vesnice Appeln, NěmeckoNěmecko Německo
Úmrtí14. června 1997 (ve věku 82 let)
Domov pro seniory sv. Petra Fabera v Berlíně, NěmeckoNěmecko Německo
Národnostněmecká
Povoláníčlen Řádu Tovaryšstva Ježíšova, kněz, historik, badatel a spisovatel, autor knihy Po stopách Ježíšových
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Znak Vatikánského apoštolského archivu

Gerhard Kroll (2. prosince 1914 Appeln, zemský okres Cuxhaven14. června 1997 Berlín) byl člen Řádu Tovaryšstva Ježíšova, později kněz, historik, badatel a spisovatel, autor knihy Po stopách Ježíšových, německé národnosti.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V dubnu 1933 vstoupil do jezuitského řádu v Mittelsteine. V Appeln (česky Opoli) pracoval 5 let. V roce 1940 byl vysvěcen na kněze a žil krátce ve francouzském zajetí. Od roku 1949 se vzdělával u jiného kněze, aby se stal misionářem. V roce 1950 působil v Lipsku. Jeho cílem bylo historicky a analyticky zpracovat informace o době během Ježíšova života. Napsal pouze jedinou knihu, a to Auf den Spuren Jesu, v překladu Po stopách Ježíšových, vydanou poprvé v kratší verzi v roce 1963 v Lipsku.[1] Později v rozsáhlejší verzi[2] a dál se rozrůstala. Stala se významnou pečlivým zmapováním historických událostí na přelomu letopočtu a počátku našeho.[3] Nejvýznamnější zásluha knihy spočívá v určení původu dřeva Svatého kříže, v analýze Turínského plátna a původu rostliny, z níž byla spletena Trnová koruna. Otec Gerhard putoval v roce 1980 za svými zjištěními až do Izraele, přičemž o možnost této pouti opakovaně žádal. Zde také onemocněl a již se neuzdravil. V roce 1994 byl přeložen do Domova pro seniory sv. Petera Fabera v Berlíně. O tři roky později zemřel.[4]

Světové dílo[editovat | editovat zdroj]

Církev jeho závěry uznala a knize udělila imprimatur. Kroll přesvědčil o své vědecké a náboženské analýze veřejnost mimo jiné tím, že použil ve všech třech zkoumaných případech, protokolace odborných závěrů, jejichž vypracování buď zadala nebo schválila katolická církev ve Vatikánu. I přes časový zub doby, oddělující tuto knihu vzhledem k datu jejího vydání, od současnosti, nebyly závěry v ní udávané vědecky překonány novými věrohodnějšími poznatky.

O Krollovi není dostupná pečlivá mediální prezentace v souvislosti s jeho životem a bádáním, pouze opakovaná lpění na jeho konečném díle.[5] Jakékoli informace pečlivěji ozřejmující jeho život, jsou známy víceméně jen církvi, a lidem, kteří ho znali.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KROLL, Gerhard. Auf den Spuren Jesu. www.shioriantikvariat.cz [online]. St.Benno Verlag, 1963 [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  2. KROLL, Gerhard. Po stopách Ježíšových (636 stran). Arcibiskupská knihovna Olomouc [online]. Arcibiskupství olomoucké [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  3. KROLL, Gerhard. Po stopách Ježíšových. Víra.cz [online]. Arcibiskupství pražské, Pastorační středisko [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  4. FISCHER, K.H. Nekrolog za Otce Gerharda Krolla. Tag Des Herrn [online]. Katolický týdeník, 1997-06-22 [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  5. JIROUSOVÁ, Františka. Gerhard Kroll: Po stopách Ježíšových. Katolická dekadence [online]. [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  6. HARTL, David. Kdo byl tajemný Gerhard Kroll?. Seznam medium [online]. Seznam.cz, 2024-04-14 [cit. 2024-04-15]. Dostupné online.