Geminidy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa noční oblohy s vyznačením radiantu Germinidů

Geminidy jsou meteorický roj, jehož mateřským tělesem je 3200 Phaethon. Radiant roje se nachází v souhvězdí Blíženců u hvězdy Castor.

Geminidy patří k nejaktivnějším a nejpravidelnějším meteorickým rojům. Zajímavé jsou nejen kvůli své vysoké aktivitě, ale i díky ne zcela známému původu. Mateřská tělesa většiny meteorických rojů jsou komety, ale u Geminid tomu tak možná není. Předpokládá se, že pocházejí z planetky 3200 Phaethon, která s velkou pravděpodobností není obyčejným asteroidem, ale je to jádro vyhaslé komety.

Pozorování[editovat | editovat zdroj]

Geminidy lze každoročně pozorovat mezi 7.17. prosincem, přičemž maximum se vyskytuje kolem 13.14. prosince. Geminidy jsou meteory střední rychlosti (se Zemí se setkávají při rychlosti 34,6 km / s); slabší meteory jsou aktivnější dříve, zatímco nejjasnější meteory se obvykle objevují po maximu. Očekávaná nejvyšší zenitová hodinová frekvence je až 130 +/- 20 meteorů. Zajímavostí Geminid bývají zelenkavé meteory; běžné jsou bílé, modré a žluté. Ze všech meteorických rojů Geminidy pronikají nejhlouběji do zemské atmosféry. Maximum je 40 km nad zemským povrchem. Jejich hustota je nejvyšší ze všech známých meteorických rojů – 2 až 3 g / cm2 a byla zjištěna z ablace. Dráha meteoroidů, z nichž vznikají, je ovlivňována Zemí, ale především Jupiterem. Průsečík meteoroidového proudu s ekliptikou se vzdaluje od Slunce. V roce 1700 byl vzdálen 0,1337 AU od zemské dráhy. V roce 1900 se vzdálenost zmenšila už jen na 0,0178 AU a roku 2100 bude (podle Miroslava Plavce) z vnější strany zemské dráhy ve vzdálenosti 0,1066 AU .

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Geminidy na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]