Garda Panteri

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Garda Panteri
Odznak gardy
Odznak gardy
ZeměRepublika srbská
Existence1992–1996
TypLehká pěchota
Velikost2 000
PřezdívkaPanteri
Nadřazené jednotkyVojska republiky srbské
Insignie
Znak

Garda Panteri (v srbské cyrilici Гарда Пантери), oficiálním názvem První bijeljinská lehká pěší brigáda (srbsky Прва бијељинска лака пјешадијска бригада/Prva bijeljinska laka pješadijska brigada) byla elitní jednotka Vojsk republiky srbské během Války v Bosně a Hercegovině.

Garda Panteri byla zformována na počátku roku 1992 pod názvem Národní garda Srbské autonomní oblasti Semberija a Majevica. Za jejím vznikem stál Ljubiša Savić Mauzer, který měl blízko k Srbské demokratické straně.[zdroj?] Od srpna 1992 nesla garda svůj aktuální název, a to na počest Branka Panteliće, který gardě velel, jehož přezdívka byla panter, a který byl v boji zabit. Zpočátku garda používala civilní vozidla, později získala k dispozici tanky T-55 a obrněné transportéry z vybavení JLA. Nakonec byla včleněna do VRS.

Garda bojovala proti muslimsko-chorvatským vojskům od počátku války. Velké bitvy svedla v prostoru vesnice Smoluća a v pohoří Majevica. Dle informací Human Rights Watch se bojovníci gardy účastnili etnických čistek v území severovýchodní Bosny.[1] Mauzer a jeho vojáci často napadali vesnice obývané Bosenskými muslimy a dávali místním obyvatelům ultimáta, aby v krátké době odešli pryč na území, které bylo kontrolováno Armádou republiky Bosna a Hercegovina. Sám Mauzer byl také velitelem tábora ve vesnici Batković, kde byli internováni zajatí Bosňáci.

Touto jednotkou prošlo celkem na 2000 bojovníků; 100 jich zahynulo a 800 bylo raněno. Brigáda měla v bojeschopném stavu během války od 420 do 800 lidí. Velel jim nejprve Ljubiša Savić Mauzer a Branko Pantelić. V současné době existuje v Bijeljině sdružení veteránů gardy Panteri a na území Republiky srbské byly bojovníkům z této formace zbudovány památníky. Během konfliktu v Bosně a Hercegovině složili Rodoljub Vulović (skladba: Panteri (Mauzer)), Miro Semberac (skladba: Panteri) a Mico Trifković o této formaci oslavnou píseň.

Reference[editovat | editovat zdroj]