Gabriel Rapoš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování
Gabriel Rapoš
Narození14. června 1917
Brezno
Úmrtí2. září 1994 (ve věku 77 let)
Bratislava
PseudonymMartin Groš
Povolánípřekladatel, publicista a redaktor
NárodnostSlováci
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislavě
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gabriel Rapoš (14. června 1917, Brezno, Rakousko-Uhersko2. září 1994, Bratislava, Slovenská republika) byl publicista, překladatel a dramaturg. Tvořil také pod pseudonymy: Gašpar Tribel, Martin Groš, J.B, Mikovíni.

Život[editovat | editovat zdroj]

V letech 19271936 studoval Rapoš na gymnáziích v Banské Bystrici a v Košicích, v letech 19361940 potom na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Při studiu pracoval jako redaktor Národních novin a současně i Slovenského rozhlasu. V letech 19391944 působil jako tajemník a dramaturg Slovenského rozhlasu, od roku 1944 byl vedoucím Svobodného slovenského vysílače v Banské Bystrici. Po skončení druhé světové války pracoval jako programový ředitel Československého rozhlasu v Bratislavě a v Košicích, dále jako redaktor vydavatelství Tatran, vedoucí Tiskového střediska Slovenského národního divadla v Bratislavě. V periodickém tisku publikoval příspěvky hlavně ze světa divadla, filmu, rozhlasu a televize. Z češtiny překládal romány, povídky, divadelní a rozhlasové hry, články, kritiky a polemiky. Ve vydavatelství Tatran se zasloužil o vydávání dokumentární cenných sborníků o slovenský spisovatelích. Jako redaktor divadelní edice měl podstatný podíl na rozvoji původní slovenské dramatické tvorby. V roce 1990 se stal čestným občanem Banské Bystrice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gabriel Rapoš na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]