GP Referral

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

GP Referral (také anglicky Exercise Referral, Exercise Prescription, apod.). Tyto termíny v překladu znamenají lékařské doporučení účasti pacienta ve cvičebních programech a pohybových aktivitách za účelem prevence a zlepšení zdraví.

Definice[editovat | editovat zdroj]

Lékaři zpravidla doporučí pohybovou aktivitu pacientům se zdravotními problémy jako je obezita, vysoký krevní tlak, diabetes, astma, osteoporóza, deprese, při kterých zvýšení tělesné aktivity napomáhá zvládnutí i zlepšení zdravotního stavu. Dále může být tělesná aktivita předepsána jako prevence pacientům, kde například hrozí riziko infarktu.

V České republice se jedná o nově vznikající obor[1][2], zato v řadě jiných zemí (Velké Británii, USA) fungují již zavedené národní modely systému zdravotního doporučení pohybové aktivity, jejichž kvalitu zajišťují např. standardy Ministerstva zdravotnictví.

Situace ve světě[editovat | editovat zdroj]

Ve Velké Británii existuje program nazývaný „Exercise on prescription“ (cvičení na předpis), v jehož rámci lékaři mohou předepsat pohybovou aktivitu těm pacientům, u nichž napomáhá zvládnutí i zlepšení zdravotního stavu. Typickými příklady jsou astma, deprese nebo obezita. Tento program se původně zaměřoval na snížení četnosti kardiovaskulárních onemocnění. Národní standard byl přijat Britským ministerstvem zdravotnictví v roce 2001. „Cvičení na předpis“ se zaměřuje na udržení, případně zlepšení zdravotního stavu zvýšením fyzické aktivity jako prevence. V rámci tohoto programu místní (akreditovaná) fitness centra poskytují těmto lidem, na základě lékařekého receptu, slevu a příslušné poradenství. Cílem je usnadnit lidem vyplnění rad lékaře, jako je zvýšení fyzické aktivity, případně snížení váhy[3]. Neposledním cílem tohoto programu je také snížení výdajů na zdravotnictví[4]

Vědci na Novém Zélandu také hodnotily přínosy výhody programu „Cvičení na předpis“[5]. Na Novém Zélandu se nazývá Zelený předpis, zatímco v USA je podobná iniciativa známa pod názvem Cvičení je lék.

Návrh plánu fyzické aktivity[editovat | editovat zdroj]

Plán fyzické aktivity (cvičení) podle předpisu je koncipován tak, aby vyhovoval zdravotnímu stavu jedince. Na základě předpisu aerobního cvičení je doporučen druh cvičení, jeho délka, týdenní frekvence a celková délka programu [6]. Běžně se předepisují také strečinková cvičení[7].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.energyhealth.cz [online]. [cit. 2013-07-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-11-03. 
  2. http://www.doktorwellness.cz/clanky/tag/GP%20Referral-2[nedostupný zdroj]
  3. http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/1261950.stm Exercise on prescription (BBC)
  4. [1] Exercise on prescription (Times)
  5. http://www.hi-mag.com/healthinsurance/article.do?articleid=20001764961 Analysis: Workplace Wellbeing
  6. Kraemer, W.J., Fleck, S.J., Deschenes, M.R. Exercise Physiology: Integrating Theory and Application. 2012 Lippincott Williams & Wilkins. Chapter 12. (str. 353-384)
  7. http://www.strecink.cz

Související články[editovat | editovat zdroj]