GAZ-46

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
GAZ-46
MAV
VýrobceGAZ
Roky produkce1954-1958[1]
Místa výrobyGorkij
Příbuzné vozyFord GPA
Technické údaje
Délka5070 mm
Šířka1735 mm
Výška1790 mm
Rozvor2300 mm
Pohotovostní hmotnost1770 kg
Motor
Motorzážehový čtyřválec
Objem2,1 l
Počet válců4
Výkon40,5 kW
Některá data mohou pocházet z datové položky.

GAZ-46, armádní označení MAV, je sovětský obojživelný automobil, který vznikl po druhé světové válce. Je to v podstatě kopie amerického vozu Ford GPA.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Během 2. světové války dodali Američané jako vojenskou pomoc na základě zákona o půjčce a pronájmu do SSSR 9500 vozidel Ford GPA. V SSSR bylo běžné, že osvědčené typy zahraničních vozidel byly kopírovány, upraveny a vyráběny bez jakékoliv licence. GAZ-46 je toho typickým příkladem. Jeho výroba začala v roce 1954 a je plně obojživelný.

Technický popis[editovat | editovat zdroj]

Základ vozu tvoří podvozek automobilu GAZ 69, který patřil v 50. letech do výzbroje všech armád Varšavské smlouvy. Vodotěsná pontonová karosérie byla svařená z ocelového plechu. V přední části byl čtyřválcový vodou chlazený zážehový motor o objemu 2,112 l. Výfukové potrubí bylo vyvedeno na pravé straně, vedle krytu motoru. Převodovka byla třístupňová s dvoustupňovou přídavnou převodovkou a speciální rozvodovkou pro pohon lodního šroubu a vodního čerpadla. Zadní náprava byla poháněna trvale a redukci bylo možné zařadit pouze při zapnutém pohonu přední nápravy. Obě nápravy byly tuhé a odpruženy listovými pery. Byly poháněny kloubovými hřídeli. Ve vodě byl automobil poháněný třílistou vrtulí. Změnu směru zajišťovalo kormidlo umístěné za lodním šroubem. V přední části karoserie byl vyklápěcí vlnolam. V zadní části karoserie byly dvě 45l nádrže na palivo. Přední okno se dalo sklopit a v případě potřeby se dala na trubkovou konstrukci natáhnout plátěná střecha. Vozidlo mohlo přepravovat 5 osob.

GAZ-46 se objevil i ve filmu Nevera po slovensky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku GAZ-46 na slovenské Wikipedii.

  1. Andreev, Konstantin (in Russian). GAZ-46, "Avtolegendy SSSR" Nr 100, DeAgostini 2012, ISSN 2071-095X

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]