František Pilát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Pilát
Narození8. února 1910
Liptál
Úmrtí31. srpna 1987 (ve věku 77 let)
Praha
Alma materVysoké učení technické v Brně
Povolánífilmař, fotograf, učitel a scenárista
RodičeMaxmilian Pilát
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Pilát (8. února 1910 Liptál31. srpna 1987 Praha) byl původně elektrotechnik, přední průkopník televizního vysílání, experimentátor nových filmových forem.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se poslanci Moravského zemského sněmu Maxmiliánu Pilátovi a Marii Pilátové, rozené Maláčové. Rodina byla usazena v Brně. F. Pilát absolvoval v roce 1928 reálku na Antonínské ulici. Dále studoval na brněnské technice elektrotechniku, kterou absolvoval roku 1932.

Odborné působení[editovat | editovat zdroj]

Ještě během studia se účastnil činnosti iniciativní skupiny mladých lidí, vesměs studentů brněnské techniky, experimentujících s novými formami a možnostmi, které přinášel film a další především nová vizuální media. Do skupiny patřili mimo jiné architekti Otakar Vávra a František Kalivovada. Ještě jako student absolvoval stáž u londýnské Baird television company, která tou dobou byla nejdále ve vývoji televizní technologie. Po návratu se mu podle nových poznatků a zkušeností podařilo ještě téhož roku sestrojit funkční přístroj a posléze byl úspěšný 21. října 1929 ve večerních hodinách v svém atelieru na Mahenově (tehdy Gompercově) ulici 3 v Brně, když zachytil první významnější televizní vysílání BBC. Zprávu o tom obratem odvysílal nazpět (již jen audio) a vstoupil živě do toho samého vysílání čtvrthodinovou promluvou od 19.55 do 20.10 hod. Byl tak uskutečněn nevídaný přenos televizního obrazu (na obrazovku o velikosti necelé 4 cm) na vzdálenost 1200 km od vysílače v Brookmans Parku na severním okraji Londýna až do Brna.[1][2] V roce 1930 s Otakarem Vávrou vytvořil kratičký experimentální film Světlo proniká tmou. Na jeho bedrech spočívala především technická stránka díla. Později pracoval v Baťových laboratořích ve Zlíně na přípravě televizního vysílání v ČR.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ŠTOLL, Martin, 1.5. 1953 Zahájení televizního vysílání. Praha : Havran, 2011

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Inž Fr. Štěpánek, Přenos obrazů po drátě i rádiem. In. Radioamatér r. VIII/11, s. 219
  2. Television, vol. 1 1930

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]