František Petrášek (podnikatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Petrášek
Narození1877
Netřebice Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí1932 (ve věku 55 let)
Hradec Králové ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánípodnikatel a průmyslník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Petrášek (1877 Netřebice u Nymburka1932 Hradec Králové) byl český podnikatel a průmyslník, majitel závodu na výrobu automobilů v Trutnově, a posléze v Kuklenách, pozdějšího předměstí Hradce Králové. V letech 19061914 vyrobila jím vlastněná firma Perfekt zhruba 20 automobilů typu voiturette, posléze se přesunula do Kuklen, kde pokračovala jako Továrna automobilů Start.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Netřebicích nedaleko Nymburka. Vyučil se strojním zámečníkem, posléze odešel za prací do Trutnova, kde si otevřel zámečnickou dílnu. Ta okolo roku 1905 zaměstnávala na 30 dělníků a patřila k jedné ze dvou továren českých vlastníků ve městě. Zabývala se mimo jiné výrobou mechanických orchestrionů.

Továrna Automobilů Perfect[editovat | editovat zdroj]

Start B 1921

V roce 1906 přejmenoval společnost na František Petrášek, Strojírna a Továrna Automobilů a rozhodl se začít s výrobou automobilů. Do roku 1908 postavil první vůz typu voiturette, lehký dvoumístný automobil. Název značky byl, alespoň od druhého modelu, Perfect. V roce 1909 se Petrášek spojil s královéhradeckým podnikatelem Aloisem Nejedlým, výroba byla přesunuta do Kuklen u Hradce a došlo ke změně názvu formy na František Petrášek, Královéhradecká Továrna Automobilů Perfect. Přesun byl motivován rovněž protičeskými výtržnostmi v převážně německém městě roku 1908, při kterém dav rozbil okna továrny[1]. V roce 1910 měla společnost 30 zaměstnanců. Po pozdějších neshodách Petráška a Nejedlého založil Nejedlý v rámci svého koželužského závodu automobilku K.A.N.[2]. Výroba strojů Perfect byla ukončena v roce 1914, z důvodu finančních problémů a propukající první světové války.

Továrna motorových automatů Start[editovat | editovat zdroj]

Po vzniku Československa založil Petrášek spolu s Vojmírem Věchetem v roce 1919 v Kuklenách společnost Petrášek a Věchet, Továrna motorových automatů a navázali na předválečnou produkci a vývoj automobilů. Značka vozů mělo znít PAV nebo Petrá, ale první vůz firmy byl poprvé představen na pražském autosalonu v roce 1921 pod značkou Start. V roce 1922, se změnou právní formy, firma změnila název na František Petrášek a spol. a přesídlila do Hradce Králové. Od roku 1924 se název změnil na Ing. Fr. Petrášek, Továrna automobilů Start. Výroba automobilů skončila v roce 1931. V roce 1932 bylo v Československu registrováno 158 osobních a 24 užitkových vozidel značky Start.[3]

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

František Petrášek zemřel roku 1932 v Hradci Králové ve věku 55 let.

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Továrnu převzal Petráškův syn, závod fungoval po roce 1931 fungoval již jen jako opravárenský až do znárodnění roku 1945.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zapomenutý průkopník z Krkonoš: za císařství vyrobil 20 automobilů. iDNES.cz [online]. 2016-08-06 [cit. 2021-01-30]. Dostupné online. 
  2. Z historie Královéhradecké továrny automobilů KAN | Camp Lodín. www.camplodin.cz [online]. [cit. 2021-01-30]. Dostupné online. 
  3. Georgano: The Beaulieu Encyclopedia of the Automobile.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]