František Mádle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Mádle
Narození11. února 1892
Vojice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí25. října 1941 (ve věku 49 let)
Kounicovy koleje
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtípopraven zastřelením
Národnostčeská
Alma materAkademie výtvarných umění v Praze
Povolánísochař
Choťsvobodný
Dětibezdětný
RodičeFrantišek Mádle, Anna Kvasničková
Příbuznísourozenci Václav Mádle, Marie Bílková, nevlastní před ovdověním otce Františka Petrová, Anna Dousková, Božena Jedličková
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Mádle (11. února 1892 Vojice25. října 1941 Kounicovy koleje) byl český akademický sochař a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

František Mádle se narodil 11. února 1892 ve Vojicích na jičínsku v rodině domkáře a krejčího Františka Mádleho a jeho po ovdovění druhé ženy Anny rozené Kvasničkové. V roce 1912 ukončil studium na sochařsko-kamenické škole v Hořicích mj. pod vedením pedagogů Mořice Černila, Quido Kociana a Václava Suchomela. Následně studoval na Akademii výtvarných umění v Praze mj. pod vedením Josefa Václava Myslbeka a Jana Štursy. Studium ukončil v roce 1916.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

Po první světové válce pracoval František Mádle v sochařské dílně v Olomouci. V roce 1919 se přesunul společně s Juliem Pelikánem do Přerova, kde s dalšími bývalými spolužáky ze studií Janem Poláškem a Josefem Urbanem provozovali kamenickou firmu zaměřenou převážně na výstavbu pomníků a kde si zřídil i vlastní ateliér. Jeho doménou byla funerální plastika, památníky a portrétní tvorba. Byl prvním sochařem, který vytvořil sochu Vladimíra Iljiče Lenina v životní velikosti a to pro přerovský spolkový dům. Byla zničena nacisty během druhé světové války. Byl činný v odborech a členem přerovského Sokola.

Protinacistický odboj[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci vstoupil František Mádle do protinacistického odboje. Ve svém zahradním ateliéru v přerovské Svislé ulici ukrýval příslušníka sovětského výsadku Aroš V Karla Hovůrku a pomáhal se zásobováním výsadkářů. Jiný člen výsadku Ferdinand Čihánek se ale přihlásil na gestapu díky čemuž byla konspirační síť rozkryta. Karel Hovůrka se sám zastřelil při pokusu o zatčení, František Mádle byl zatčen 1. října 1940 ve svém ateliéru a po výslechu v Přerově a Olomouci byl převezen do Brna. Stanným soudem byl odsouzen k trestu smrti a 25. října 1941 společně s dalšími popraven na Kounicových kolejích. Dne 27. října 1941 bylo jeho tělo zpopelněno v brněnském krematoriu.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1914 obdržel František Mádle na návrh Josefa Václava Myslbeka Školní cenu c. k. akademie umění v Praze

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]