François de la Chaise

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
François de la Chaise
Otec la Chaise
Otec la Chaise
Narození25. srpna 1624
Forez
Úmrtí20. ledna 1709 (ve věku 84 let)
Paříž
Místo pohřbeníKostel svatého Pavla a Ludvíka
Vzděláníjezuita
Povolánízpovědník krále Ludvíka XIV.
ZaměstnavatelCollège-lycée Ampère
Nábož. vyznáníkatolík
PodpisFrançois de la Chaise – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

François de la Chaise (25. srpna 1624, Aix-la-Fayette – 20. ledna 1709) byl francouzský jezuitský kněz, zpovědník francouzského krále Ludvíka XIV.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

François de la Chaise se narodil na zámku Aix v Aix-la-Fayette, Puy-de-Dôme, Auvergne, jako syn Georgese d'Aix, seigneura de La Chaise, a Renée de Rochefort.

Z matčiny strany byl prasynovcem Pierra Cotona, zpovědníka Jindřicha IV. Stal se novicem Tovaryšstva Ježíšova ještě před dokončením studií v Lyonu. Tam po složení závěrečných slibů přednášel filozofii studentům přitahovaným jeho slávou ze všech částí Francie.

Otec de la Chaise byl díky vlivu Camille de Villeroy, arcibiskupa z Lyonu, v roce 1674 nominován na zpovědníka Ludvíka XIV., který ho za života pařížského arcibiskupa Harlaye de Champvallona pověřil správou církevního patronátu koruny. Zpovědník spojil svůj vliv s vlivem Madame de Maintenon, aby přiměl krále, aby definitivně ukončil vztah s Madame de Montespan. O Velikonocích navíc odmítl dát králi rozhřešení, dokud neukončí svůj hříšný vztah.

François de La Chaise (1624-1709)

S pádem Madame de Montespan a vládou Madame de Maintenon došlo k výraznému posílení jeho vlivu na krále. Tajný sňatek mezi Ludvíkem XIV. a Madame de Maintenon byl uzavřen za jeho přítomnosti ve Versailles. Následné ochlazení vztahů mezi ním a madame de Maintenon pravděpodobně nebylo následkem toho, že otec La Chaise trval na udržení sňatku v tajnosti. Během dlouhého sporu o nadvládu nad galikánskou církví mezi Ludvíkem XIV. a Inocentem XI. podporoval otec de la Chaise králův názor, i když využíval svého vlivu v Římě ke smírčímu jednání s papežskými úřady. Z velké části byl odpovědný za odvolání ediktu nantského.

Snažil se mírnit horlivost Ludvíka XIV. proti jansenistům a dokonce i jeho odpůrce vévoda de Saint-Simon jej chválí za jeho humánní a čestnou povahu. Otec de la Chaise měl trvalou náklonnost k arcibiskupovi Fénelonovi, která zůstala nezměněna ani po vydání papežské buly, která jansenismus odsoudila.

Navzdory svému stáří pokračoval ve svých povinnostech zpovědníka Ludvíka XIV. až do konce svého dlouhého života.

Dědictví[editovat | editovat zdroj]

Jméno otce de la Chaise se spojilo s domem a pozemkem kolem domu, kde žil, tehdy ještě za hranicemi Paříže. V roce 1804 zde Napoleon zřídil hřbitov – známý hřbitov Père Lachaise (doslova „Hřbitov Otce la Chaise“). Jeho jméno tak stále v Paříži rezonuje.

Lexikograf Philibert-Joseph Le Roux musel uprchnout do Bruselu poté, co publikoval Histoire du père La Chaize, jésuite et confeur du roi Louis XIV où l'on verra les intrigues secrettes qu'il a eues à la cour de France et dans toutes les cours de l'Europe brožuru proti de la Chaisovi.

William Hurt ztvárnil otce de la Chaise ve fantasy-dobrodružném filmu Králova dcera.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku François de la Chaise na anglické Wikipedii.

  • Tento článek obsahuje text z dostupné veřejné publikace: Chrishol, Hugh, ed. (1911). "La Chaise, François de". Encyclopædia Britannice. Vol. 16 (11th ed.). Cambridge University Press.
  • Ott, Michael (1910). "François dAix de la Chaise". In Herbermann, Charles (ed). Catholic Encyclopedia. Vol. 8. New York: Robert Appleton Company
  • Régis Chantelauze, Le Père de la Chaize. Etudes d'histoire religieuse (Paris and Lyon, 1859).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]