Frýdlant nad Ostravicí (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frýdlant nad Ostravicí
Nádraží v Frýdlantu nad Ostravicí
Nádraží v Frýdlantu nad Ostravicí
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský kraj
MěstoFrýdlant nad Ostravicí
Souřadnice
Frýdlant nad Ostravicí
Frýdlant nad Ostravicí
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice333542
Tratě323, 324
Nadmořská výška366 m n. m.
V provozu od1. ledna 1871
Zabezpečovací zařízeníESA 44
Dopravní koleje6
Nástupiště (nástupní hrany)2 (4)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaMěstská hromadná doprava (autobusy)
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechÚschovna zavazadelBezbariérové WCTAXIVeřejné parkovištěBufet nebo rychlé občerstveníSchodištěVýtahy
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Frýdlant nad Ostravicí (německy Friedland an der Ostrawitza) je železniční stanice v centrální části města Frýdlant nad Ostravicí v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji nedaleko řeky Ostravice. Leží na jednokolejných neelektrizovaných tratích 323 a 324. Ve městě se dále nachází železniční zastávky Frýdlant nad Ostravicí zastávka a Frýdlant nad Ostravicí-Nová Dědina.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 1. ledna 1871 společností Císařsko-královská privilegovaná Ostravsko-frýdlantská železnice (K. k. priv. Ostrau-Friedlander Eisenbahn, OFE) z Ostravy do Frýdlantu. 1. června 1888 vybudovala druhou trať společnost Severní dráha císaře Ferdinanda, která propojila koncovou trať v Bystřici pod Hostýnem, kam roku 1882 dovedla společnost Kroměřížská dráha trať z Hulína, a nově dostavěný úsek z Krásna nad Bečvou (dnes součást Valašského Meziříčí) k frýdlantské trati jakožto alternativní spojení Vídně a Krakova, které tolik neohrožovala blízká hranice s Pruskem, KFNB zároveň od OFE odkoupila úsek Frýdek-Místek – Frýdlant nad Ostravicí

6. srpna 1908 pak projekt společnosti Frýdlantsko-bílská dráha (FBD) spojil Frýdlant s Bílou.

Po zestátnění KFNB v roce 1906 pak obsluhovaly stanici Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy, Frýdlantsko-bílská dráha byla zestátněna až roku 1945.[1] V roce 1965 byl úsek Ostravice-Bílá snesen kvůli výstavbě vodní nádrže Šance.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde dvě krytá ostrovní nástupiště s podchody, bezbariérovými výtahy a elektronickým informačním systémem.

Současný provoz[editovat | editovat zdroj]

V GVD 2023/24 zde jezdí vlaky linky S5 do Ostravice převážně v hodinovém intervalu a vlaky linky S6 do Ostravy ve špičce v půlhodinovém, mimo špičku a o víkendu v hodinovém intervalu, do Valašského Meziříčí ve špičce v hodinovém intervalu, mimo špičku a o víkendech převážně v dvouhodinovém intervalu, doplněné na hodinový interval do Frenštátu. V pracovních dnech je zde linka S6 většinu času rozlomená, o víkendu jsou spoje rozlomeny ve Frenštátu. Nad rámec těchto zastávkových vlaků jsou o víkendu vedeny 2, v období letního času 3, páry spěšných vlaků Lysohor z Ostravy do Ostravice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]