Forza Horizon 5

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Forza Horizon 5
Základní informace
VývojářPlayground Games
VydavatelMicrosoft Studios
DesignérRyan Greene
VýtvarníkDon Arceta
Herní sérieForza a Forza Horizon
EngineForzaTech
PlatformyXbox Series X a Series S
Microsoft Windows
Xbox One
Datum vydání9. listopadu 2021
Žánrzávodní videohra
Herní módyvideohra pro jednoho hráče
videohra pro více hráčů
kooperační mód
KlasifikacePEGI 3 a více
ESRB 6 a více
CERO 12 a více
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Forza Horizon 5 je závodní videohra s otevřeným světem, která byla vytvořena společností Playground Games a vydaná společností Xbox Games Studios roku 2021.[1] Hra je zasazena do reprezentace státu Mexika.[2] Datum vydání bylo 9. listopadu 2021 pro Microsoft Windows, Xbox One a Xbox Series X/S.[3]

Hra získala příznivé kritiky a už týden po publikaci měla milión uživatelů, tedy vůbec nejvyšší pro titul firmy Xbox Game Studios.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Forza Horizon 5 je stylem ovládáním a fungování fyziky o dost blíže simulaci než arkádě. Hráči si zde mohou vybrat z více než 550 různých aut. V nastavení si hratelnost můžete nastavit podle sebe, i na nejvyšší obtížnost není potřeba stovky hodin zkušeností, protože má stále velice přátelské ovládání.[4] Taktéž to je open world hra,[5] která má o polovinu větší mapu než její předchůdce Forza Horizon 4. Oproti minulému dílu zas tak obrovské změny nejsou. Forza Horizon 5 stále překonala minulý díl grafikou, hudbou i zvuky aut. Hráči mohou volně prozkoumávat otevřený svět, ale také závodit v nespočetném množství závodů a vedlejších "misí". Jednou z mála novinek je aktivní sopka a druhy počasí, podle toho v jaké části téhož "Mexika" jste. (např. V pouštní části mapy, je možnost zastihnout písečnou bouři.)

Tuto novinku zavedla pomocí nového systému počasí. Díky velké rozmanitosti místní mapy se zde nachází 11 jedinečných biomů. Na mapě se též nachází aktivní kráter sopky, starobylá mayská města a chrámy, například město Guanajuato.

Jako v minulém díle Forzy není vydělávání peněz nijak obtížné. Ať už pomocí vylepšování "Ovládnutí Auta", poté v závodech jsou odměny o mnoho vyšší, nebo kola štěstí, kde lze vyhrát vzácná auta, nebo velké sumy herní měny. Hráče též může zaujmout možnost vytvářet vlastní motivy na auta, vylepšení auta podle sebe a také dosti podrobný tuning. Díky tomu hráči mohou z obyčejného starého auta udělat výkonnostně stejné jako moderní sportovní auto.

Nejrychlejším autem ve hře je momentálně Mercedes-Amg One, které při nejlepším vylepšení dosahuje rychlosti až 495,7 km/h. Nejpomalejším autem hry je BMW Isetta 300 Export 1957.

Jednou z novinek pátého dílu Forzy je EventLab. Tato funkce dává hráčům možnost vytvářet a přetvářet hotové závody. Další novinka je Forza Link, jde o AI asistenta, který měří styl hraní hráčů a tím pomáhá spojit hráče s ostatními hráči a hrát tak hru pospolu.

Herní režim Eliminátor se v nové Forze vrací. Mapa je tomuto režimu uzpůsobena oproti minulému titulu.

Rozvoj[editovat | editovat zdroj]

Limitovaný ovladač FH5

Forza Horizon 5 byla vytvořena společností Playground Games. Záměrem společnosti bylo vytvoření závodní hry, která je dost realistická, ale přitom ovládání je do stylu arkády než simulace. Mexiko si vybrali kvůli jeho rozmanitosti a různorodé krajině. Společnost se spojila s mexickými umělci, kvůli nástěnným malbám a hudebnímu prostředí. Vyslali též pár lidí z týmu vývojářů přímo do Mexika, posbírat reálná data o poloze, aby se virtuální prostředí podobalo co nejvíce. Příkladem této pilné práce je například velice detailní textura skály na boku sopky kaldery.[6]

Forza Horizon 5 byla oznámena během představení E3 společností Microsoft. Hra byla vydána pro konzole Xbox One, Xbox Series S a Series X a operační systém Windows dne 9. listopadu 2021.

S vydáním hry byl představen i limitovaný ovladač.

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Forza Horizon 5 na anglické Wikipedii.

  1. 'Forza Horizon 5' Becomes Largest Xbox Game Studios Release With 4.5 Million Players. HYPEBEAST [online]. 2021-11-11 [cit. 2021-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. 'Forza Horizon 5' Trailer Showcases Mexico's Breathtaking Terrain. HYPEBEAST [online]. 2021-06-14 [cit. 2021-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Forza Horizon 5 attracts more than 10 million players in its first week. www.altchar.com [online]. [cit. 2021-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Dokonalá závodní hra - Forza Horizon 5 Recenze - INDIAN. indian-tv.cz [online]. 2021-11-04 [cit. 2021-11-29]. Dostupné online. 
  5. Forza Motorsport - Welcome to Forza Horizon 5!. forzamotorsport.net [online]. 2021-06-13 [cit. 2021-11-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. PUBLISHED, Tom Regan. Forza Horizon 5: Everything we know about the new Xbox racer. gamesradar [online]. 2021-06-21 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]