Flandersův žebřík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Flandersův žebřík
639. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevFlanders' Ladder
Číslořada 29
díl 21
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra20. května 2018
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra2. července 2018
Tvorba
ScénářJ. Stewart Burns
RežieLance Kramer
Prod. kódXABF14
Obsah
Gaučový gagSimpsonovi zjistí, že v obýváku chybí gauč, a tak Marge zavolá truhláře, kteří postaví gauč ze dřeva. Homer si chce pustit televizi, ale je mu řečeno, že elektřinu nemají. Úvodní titulky jsou zobrazeny na dřevě namísto televize.
Délka21 minut
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Vzhůru do Dánska
Následující →
Návrat z ráje
Seznam dílů 29. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Flandersův žebřík (v anglickém originále Flanders' Ladder) je 21. díl 29. řady (celkem 639.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal J. Stewart Burns a díl režíroval Lance Kramer. V USA měl premiéru dne 20. května 2018 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 2. července 2018 na stanici Prima Cool.

Epizoda byla věnována památce spisovatele Toma Wolfa, který daboval sám sebe v dílu Vočko veršotepcem. Zemřel na akutní infekci dne 14. května 2018.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jedné bouřlivé noci Bart přiměje Lízu, aby si zahrála děsivou hru. Poté na internet umístí fotky, na kterých je vyděšená. Během přípravy jídla udeří blesk do elektrického vedení a rodina je odříznuta od internetu.

Aby si ukrátili čas, vyhrabou starý VHS přehrávač. Ten se však brzy rozbije, a tak jdou Bart s Homerem do domu Neda ukrást jeho router, jelikož mu internet funguje. Bart vyleze po žebříku na půdu, ale protože Homer je rozptýlený svým telefonem, Bart ztratí rovnováhu, zasáhne ho blesk a upadne do kómatu. Doktor Dlaha říká, že Bart asi přežije, a doporučí na něj mluvit o pozitivních věcech, čímž mohou Bartovi kóma zpříjemnit. Líza zůstane s Bartem sama, a protože ji předtím vyděsil a zostudil, pomstí se mu tím, že mu přivodí noční můry.

Bart se v noční můře probudí se ve své posteli, přijde za ním duch Maude a vystraší ho. Bart si poté do svého domku na stromě dává kříže, aby udržel duchy venky, což však nefunguje. Milhouse navrhne Bartovi, aby si promluvil s psychiatrem Samuelem Elkinsem, ale ukáže se, že i on je duch, který pět minut před Bartovou schůzkou spáchal sebevraždu.

Elkins pak Bartovi oznámí, že má dar vidět mrtvé, a požádá ho o pomoc s pomstou proti jinému lékaři. Bart zareaguje tím, že jej přiměje hrát děsivou hru, čímž mu způsobí infarkt a umožní Elkinsovi odejít do posmrtného života. Objeví se další duchové zemřelých postav seriálu a žádají Barta o pomoc. Líza mu nadále přivolává noční můry, dokud Dlaha neřekne, že by mu to mohlo způsobit trvalé poškození mozku, či dokonce smrt.

Když se Líza Bartovi za své jednání omlouvá a snaží se to napravit, přijde Homer s jídlem a řekne, že je „málem zdechl“, což Barta k Lízině hrůze do této noční můry ještě víc uvrhne. Bart ve snu se konečně dostane k Maude a ta jej požádá o pomoc v pomstě na Homera za to, že způsobil její smrt. Bart pak zařídí, aby Jimbo, Dolph a Kearney Homera přepadli a vystrašili střelbou košilí. Zatímco Maude po tomto činu šťastně odchází, Homerův duch povstane z jeho těla. Bart toho lituje, jelikož jej chtěl pouze vystrašit, nikoli zabít. Bart pak prosí Homera, aby neodcházel do nebe, zatímco ve skutečnosti Líza prosí Barta, aby zůstal s ní (jelikož křivka na grafu se začíná splaskávat).

Když Homer začne stoupat do nebe a cítí, že už mu nic nezbývá, Bart, který nechce, aby měl na svědomí neúmyslnou vraždu svého otce, vystřelí košili do nebeské záře. To způsobí pád Homerova ducha, který přistane zpět v jeho těle a znovu ožije. Rozzuřený Homer začne škrtit Barta za to, že mu zmařil příležitost. Líza se nadále omlouvá Bartovi a přiznává, že ho miluje a chce ho zpět, čímž znovu spustí jeho tep. Bart se k Lízině úlevě probudí a Líza na jeho dotaz přizná, že to ona mu způsobila noční můry, ale on se na ni kvůli tomu nezlobí a naopak ji požádá, aby ho naučila, jak to dělat jiným lidem.

Později, když oslavují Bartovo probuzení z kómatu, se Bart zeptá, jak pozná, že to není jen další sen. Milhouse odpoví, že proto, že na sobě nemá „ten svetr“. Barta zarazí, jak to Milhouse může vědět. Na závěr Bart vypráví Líze, jak jednotliví Springfielďané zemřou.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Dennis Perkins z webu The A.V. Club udělil dílu hodnocení C− a napsal: „Flandersův žebřík je ubohý zmatek, okořeněný jedním nebo dvěma úsměvnými momenty, který se nikdy nesnaží o skutečnou emocionální odezvu ani o její komické podkopnutí. A tak se jen tak plouží, občas přistane na vtipném nápadu, ale je postaven na katastrofálním základu špatného vykreslení postav a blekotání. Takže když přijde závěr, jen ti nejméně nároční mohou jeho montáž úmrtí postav vnímat jinak než jako laciný gambit, který má s nezaslouženou vahou uzavřít skutečně zklamávající epizodu (a sérii).“[1]

Tony Sokol, kritik Den of Geek, ohodnotil díl čtyřmi hvězdičkami z pěti s komentářem: „Flandersův žebřík je šťastným znovuzrozením. Je nabitý ucházejícími vtipy, postřehovými gagy, a dokonce poskytuje ještě jednu Simpsonovskou epizodu pro Griffinovy, v níž Peter upadl do kómatu, spatřil boha a odčinil své hříchy, jen o půl hodiny později. Bartovy pletky s posmrtným životem a Líziny mentální manipulace vytvářejí vesmírnou komedii, která téměř zabíjí.“[2]

Bernardo Sim ze Screen Rantu díl označil za nejlepší epizodu 29. řady s tím, že se jedná o emociální oblouk jak série, tak i seriálu.[3]

Flandersův žebřík dosáhl ratingu 0,8 s podílem 3 a sledovalo jej 2,10 milionu lidí, čímž se stal nejlépe hodnoceným pořadem toho večera na stanici Fox.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flanders' Ladder na anglické Wikipedii.

  1. PERKINS, Dennis. The Simpsons ends its 29th season straining for some unearned emotion. The A.V. Club [online]. 2018-05-21 [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. SOKOL, Tony. The Simpsons Season 29 Episode 21 Review: Flanders' Ladder. Den of Geek [online]. 2018-05-21 [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SIM, Bernardo. The Simpsons: The Best Episode In Every Season, Ranked. Screen Rant [online]. 2019-09-22 [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. PORTER, Rick. ‘Bob’s Burgers,’ ‘Family Guy’ and ‘Dateline’ adjust down: Sunday final ratings. TV By The Numbers by zap2it.com [online]. 2018-05-22 [cit. 2022-08-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-05-22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]