Finn Árnasson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Finn Árnasson
Finn Árnesson čelí Thorirovi Hundovi ilustrace Gerharda Muntheho
Finn Árnesson čelí Thorirovi Hundovi
ilustrace Gerharda Muntheho
Jiná jménamoderní norštinou: Finn Arnesson
Narození1004
Úmrtícca 1065
Povoláníobjevitel a Lendmann
ChoťBergljót Halvdansdóttir
DětiIngebjorg Finnsdotter[1]
Sigrid Finnsdottir av Austraat og Halland[2]
RodičeÁrni Arnmódsson a Þora Þorsteinsdóttir
RodArnmødingeové
PříbuzníKalv Arnesson (sourozenec)
Duncan II. Skotský[1][3], Paul Thorfinnsson[1], Erlend Thorfinnsson[1], Malcolm Skotský[1] a Donald Skotský[1] (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Finnr Árnason (moderní norština Finn Arnesson; zemřel cca 1065) byl norský šlechtic a rádce krále Olafa Haraldssona (později zvaný svatý Olaf) i krále Haralda III. Norského a později sloužil králi Svenovi II. Dánskému. Byl feudálním pánem (lendmann) z Austrått.[4]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Finn byl jedním z osmi dětí, sedmi bratrů a sestry, Árni Arnmódssona nebo Armódssona, lendmanna, a jeho manželky Þory Þorsteinsdóttirové (dcery Thorsteina Gallowse). Finn byl ženatý s neteří krále Haralda Bergljótou Halvdansdóttir, dcerou Halfdana Sigurðssona (Halfdan Hadafylke) a sestry Sigurdra Sýra.

Hlavním zdrojem informací o Finnově životě je Heimskringla od Snorriho Sturlusona. Finn a jeho bratři Kálfr Árnason, Árni Árnason a Berorbergr Árnason se všichni objevují v ságách.

V roce 1028 Finn a jeho bratři Árni a Berorbergr společně s Rögnvaldem Brusasonem doprovázeli Olafa Haraldssona do exilu v Kyjevské Rusi. Vrátili se s ním a bojovali v bitvě u Stiklestadu v roce 1030, kde byl Olaf zabit. Kálfr Árnason byl jedním z vůdců nepřátelské armády.[5]

Za vlády krále Haralda vládl Finn panství a pozemkům Austråttu poblíž Ørlandu v Trøndelagu. V roce 1051 byl jeho bratr Kálfr zabit v bitvě za krále Haralda na ostrově Fyn. Finn věřil, že král Harald úmyslně poslal Kálfra na smrt a obrátil se proti němu. Odešel do Dánska, aby sloužil králi Svenovi, který z něj udělal jarla a ustanovil jej vládcem Hallandu.

V roce 1062 Finn bojoval v bitvě u Nisy u pobřeží Hallandu mezi králem Svenem a králem Haraldem. Král Harald zvítězil; král Sven unikl, ale Finn, který odmítl uprchnout, byl zajat. Král Harald mu ušetřil život a v Hallandu ho osvobodil.

Děti[editovat | editovat zdroj]

Finova dcera Ingibjörg Finnsdóttir se provdala za Þorfinnra Sigurðarsona, hraběte z Orknejí, a Máela Coluima mac Donnchada, skotského krále. Další dcera, Sigrið Finnsdóttir, se provdala za hraběte Ormra Eilifssona, prostřednictvím jeho dcery Ragnhild vnuka Hákona Sigurðarsona.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Finn Árnasson na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  2. Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  3. Kindred Britain.
  4. KRAG, Claus. Finn Arnesson. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (norsky (bokmål)) 
  5. KRAG, Claus. Kalv Arnesson. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (norsky (bokmål))