File Manager

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

File Manager označovaný také jako George K.'s File Manager je spouštěč programů pro počítače Sinclair ZX Spectrum a kompatibilní (například Didaktik) s připojenou disketovou jednotkou Didaktik 40 nebo Didaktik 80 a pro počítač Didaktik Kompakt. Jedná se o program program českého původu, autorem je Jiří Koudelka, který jej napsal pod přezdívkou George K. Vydavatelem programu byla společnost Proxima - Software v. o. s., program byl vydán v roce 1993. Program byl šířen jako shareware a objevoval se na disketách s produkty společnosti Proxima – Software v. o. s.

Program umožňuje zobrazení seznamu spustitelných programů na disketě buď jako seznam všech souborů nebo seznam spustitelných souborů s možností zobrazovat nebo nezobrazovat ilustrační obrázky. Aby program poznal, že k danému souboru se má zobrazovat ilustrační obrázek, musí mít tento soubor nastaven atribut A, soubor s obrázkem musí mít nastaven atribut S.

Nastavení programu je možné uložit. Program navíc umí zobrazit katalog diskety v disketové jednotce A: a v disketové jednotce B:, ověřit kontrolní součet diskety a zobrazit Čti mne text, který může disketa obsahovat. Kódování znaků v tomto textu odpovídá kódování znaků použitém v programu Desktop.

Program je možno ovládat klávesami nebo pomocí kurzoru. Program nahradil program Unirun, který byl na disketách dodáván pro spouštění programů před vytvořením File Manageru.[1]

Protože File Manager používá specifický formát ilustračních obrázků, vytvořil Roman Bórik v roce 1993 editor těchto obrázků[2].

Později se v nabídce Proxima – Software objevil soubor programů FM Komplet, který kromě vlastního programu File Manager obsahoval grafický editor obrázků pro File Manager, konvertor textů napsaných v programu Desktop na Čti mne text a program pro vytváření speciálních boot sektorů.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. George K.'s File Manager. ZX Magazín. 1993, čís. 3/93, s. 12–13. ISSN 1210-4833. 
  2. Picture Editor for George K.'s File Manager
  3. Nabídkový katalog, srpen 1994. [s.l.]: Proxima - Software, 1994. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Vašek. Srovnání diskových zavaděčů (RUNů) pro disketové jednotky Didaktik. X-Magazín. 1994, čís. 4/94. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]