Farářská zkouška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Farářská zkouška je zkouška předepsaná církví, jejíž absolvování je jedním z předpokladů pro ustanovení do úřadu faráře. Její složení je podmíněno určitou praxí v církevní službě.

Farářské zkoušky v římskokatolické církvi[editovat | editovat zdroj]

Farářské zkoušky nesou oficiální název zkoušky pro ustanovení farářem a jsou předpokladem pro ustanovení kněze do úřadu faráře; bez těchto zkoušek může působit jen jako farní vikář nebo jako administrátor farnosti.

V české a moravské církevní provincii byly farářské zkoušky znovuzavedeny rozhodnutím České biskupské konference učiněným na jejím zasedání ve dnech 6.7. července 2004 na Velehradě. K farářské zkoušce může kněz přistoupit nejdříve po uplynutí tří let od svěcení. Zkoušky mají prověřit, zda je kandidát připraven zastávat úřad faráře; k tomu musí prokázat potřebnou orientaci v prioritách a pastoračních potřebách dneška a znalost cest k jejich realizaci, osvojení si praktických předpisů pro výkon úřadu faráře a lidskou zralost.

Farářská zkouška v ČCE[editovat | editovat zdroj]

V Českobratrské církvi evangelické byl povinen vikář na závěr vikaritátu zpracovat písemnou práci. Tzv. Osvědčení o způsobilosti k ordinované službě faráře v církvi získává vikář na základě zpráv mentora, vedoucích jednotlivých seminářů, závěrečného pohovoru a dříve i písemné práce. Osvědčení vydává synodní rada na základě vyjádření Komise pro hodnocení absolventů vikariátu.

Zkouška pro ministerio ve SCEAV[editovat | editovat zdroj]

Farářské zkoušce odpovídá ve Slezské církvi evangelické a. v. zkouška pro ministerio, která opravňuje pastora zastávat úřad sborového pastora (funkce sborového pastora odpovídá úřadu faráře v jiných evangelikých církvích). Zkoušku pro ministerio lze skládat po pastorské praxi trvající minimálně jeden rok.

Farářská zkouška v ECAV[editovat | editovat zdroj]

V Evangelické církvi a. v. v ČR spadá organizace farářských zkoušek do pravomoci konsistoria. Složení farářské zkoušky je podmínkou pro ustanovení do úřadu pověřeného faráře nebo sborového faráře.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]