Faial

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Faial
Ilha do Faial (portugalština)
Krajina na ostrově
Krajina na ostrově
Faial
Faial
LokalizaceAtlantský oceán
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
• autonomní územíAzory
Topografie
Rozloha173 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholCabeço Gordo (1043 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel15 000 (2011)
Hustota zalidnění86,7 obyv./km²
Největší sídloHorta
Používané jazykyportugalština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Faial je ostrov v Atlantském oceánu, součást portugalského zámořského území Azory. Je nejzápadnějším ostrovem centrální azorské skupiny (Grupo Central) a s rozlohou 173 km² pátým největším z Azorských ostrovů. Žije na něm okolo 15 000 obyvatel, téměř polovina z nich v hlavním městě Horta. Tvoří jednu obec, rozdělenou na třináct farností: Angústias, Capelo, Castelo Branco, Cedros, Conceição, Feteira, Flamengos, Matriz, Praia do Almoxarife, Pedro Miguel, Praia do Norte, Ribeirinha a Salão. Ostrov má letiště a stanici podmořského kabelu, přístav v Hortě je často využíván jachtaři.[1] Ve městě rovněž sídlí azorský parlament[2].

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je pojmenován podle stromu faya (voskovník makaronéský). Má také přezdívku Ilha azul (modrý ostrov) díky rozsáhlým porostům hortenzií.

Vulkanismus[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je vulkanického původu, vnitrozemí vyplňuje rozsáhlá kaldera, nejvyšším vrcholem je Cabeço Gordo (1043 m n. m.). V letech 1957–1958 došlo k velké sopečné erupci, která vytvořila na západním pobřeží ostrova novou horu Capelinhos.[3] Část obyvatel byla evakuována, senátor John Fitzgerald Kennedy jim zařídil azyl v USA. Na Faialu dochází také často k zemětřesením. Mys Capelinhos bývá označován za nejzápadnější bod Evropy, protože ostrovy Flores, Corvo a Monchique už leží na Severoamerické desce.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osidlování Faialu řídil v 15. století Vlám ve službách portugalské královny Isabely Josse van Huerter, který zde usadil velké množství svých krajanů. Ostrov v minulosti proslul pěstováním borytu barvířského a velrybářstvím, později se staly hlavními ekonomickými aktivitami chov hovězího dobytka, rybolov a pěstování vína, brambor a citrusů. Rozvíjí se také turistický ruch: ostrov nabízí unikátní přírodní scenérie, bohaté folklorní tradice i provozování vodních sportů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Portál Světadíly
  2. SOMOROVSKÝ, Zdenko. Modrý ostrov. Země světa. 8.3.2023, roč. 22, čís. 3, s. 48–55. Dostupné online. 
  3. Volcano Live
  4. Isla de Faial & The Westernmost Point of Europe

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]